Mersin ili Neuroptera (Insecta) ordosuna ait türlerin larva ve yumurtalarının morfolojik incelenmesi
Investigation of eggs and larvae of species belonging to order Neuroptera (Insecta) of Mersin city
  1. Tez No: 318737
  2. Yazar: FERİT OKYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ SATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Tarsus, Çamlıyayla, Ayvagediği, Erdemli, Neuroptera, Insecta, Yumurta ve Larval dönemleri, Taramalı Elektron Mikroskobu, Tarsus, Camliyayla, Ayvagedigi, Erdemli, Neuropterans, Insecta, egg and larval stage, Scanning Electron Microscopy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Neuropterlerin (özellikle Chrysopidae, Hemerobiidae, Myrmeleonidae, Raphidioptera, Ascalaphidae ve Mantispidae familyalarının türleri) larva ve erginleri avcı böcekler olduğundan biyolojik mücadelede çok kullanılan bir guruptur. Bu nedenle ekonomik açıdan büyük bir öneme sahiptirler. Yetişkinleri yaygın bir şekilde tırtıllar ve yaprak bitleri ile beslenirken, bazı türlerin larvaları bulundukları zeminlerde yaptıkları tuzaklara düşen böceklerin ergin ve larvalarıyla beslenirler. Bu türlerin biyolojilerinin bilinmesi biyolojik mücadelede kullanılmaları açısından büyük öneme sahiptir.Mersin il sınırları içinde bulunan alanda yayılış gösteren ekonomik öneme sahip olan bazı Neuropterlerin yumurta ve larva dönemleri incelenerek, bunların üretilmelerine olanak sağlayacak yollar ortaya çıkararak ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve bunların biyolojik kontrol çalışmaları yapacak kişilere katkı sağlaması amaçlanmıştır.Bu çalışma, Türkiye'nin Akdeniz bölgesi Mersin ili sınırları içerisinde Tarsus, Çamlıyayla, Erdemli, Ayvagediği ilçelerinde 2010, 2011 ve 2012 yıllarının Nisan-Eylül ayları arasında yürütülmüştür. Topoğrafik yapısı bakımından engebeli bir alana sahip olan Mersin ilinin farklı lokalitelerden atrap ve ışık tuzaklarıyla örnekler toplanmıştır. Ergin örneklerden yumurta ve larva elde edebilmek için canlı olarak saklama kaplarında muhafaza edilmiştir. Özellikle Myrmeleontidae familyasına ait türlerin larvaları toprakta bulundukları için larvalar alınırken bir miktar toprakla beraber saklama kaplarına bırakılarak laboratuar ortamına getirilmiş ve ergin hale gelinceye kadar karıncalarla beslenmiştir. Örneklerin bırakıldığı kaplar etiketlenerek tarih ve konum bilgileri kaydedilmiştir. Laboratuar ortamında, modüler stereo mikroskop SZX7 üzerine optik kollar ile monte edilmiş Olympus Dijital Kamera (5.1Mpixel) kullanılarak fotoğrafları çekilmiştir. Ayrıca bu örnekler taramalı elektron mikroskobu (SEM-Zeiss EVO LS 10) yardımı ile teşhiste kullanılan kriterler incelenerek kaydedilmiştir.Çalışmada; Raphidia ambigua, Bubopsis andromeche, Distoleon tetragrammicus, Lertha extensa, Lertha sheppardi, Nemoptera sinuata, Cueta lineosa, Myrmecaelurus trigrammus ve Neuroleon assimilis türlerinin yumurta ve larvaları elde edildi. Bunların teşhis edilmelerinde kullanılan önemli kısımlarının fotoğrafları çekildi ve teşhis anahtarları oluşturuldu.Sonuç olarak bu çalışmayla Raphidia ambigua, Cueta lineosa ve Myrmecaelurus trigrammus türleri taramalı elektron mikroskobu (SEM) yardımıyla incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda elde edilmiş bilgiler bu türlerin teşhisinde önemli rol oynamıştır.
Özet (Çeviri)
Since Neuropterans (especially species of family Chrysopidae, Hemerobiidae, Myrmeleonidae, Raphidioptera, Ascalaphidae and Mantispidae) adults and larvae are predator insects, they are commonly used in biological control. Therefore, they are of economical importance. Whereas adults commonly feed on caterpillars and aphids, larvae of some species feed on surface dwellers such as ants and larvae. It is important to know biology of this species because of used in biological control.Some of economically important Neuropterans (especially Chrysopidae, Hemorobiidae, Myrmeleonidae, Ascalaphidae andMantispidae family species), commonly founded in area of inside the city line of Mersin, eggs and larvae stages has investigated, and production ways have determined to supplement for country economy. And this study aimed to contribute to biologic control studies for researchers.This study performed in Tarsus, Camliyayla, Erdemli and Ayvagedigi county where in province line of Mersin in Region of Mediterian sea on between April-September of 2010, 2011 and 2012. Samples were collecting by atrap and light-traps from different localities of topographically roughness in city of Mersin. Gravid adult samples kept in keeping container to obtain eggs and larvae. Especially family of Myrmeleontidae species larvae kept with some piece of land in keeping container because of their life in land and they fed in vitro by ants until they became as adults. Keeping containers tagged and saved with the date and their location. For determining criteria photographs took by modular stereo microscope SZX7 optic Olympus digital camera (5.1Mpixel). These samples scanned by scanning electron microscopy (SEM-Zeiss EVO LS 10) and data recorded.In this study eggs and larvae of species of Raphidia ambigua, Bubopsis andromeche, Distoleon tetragrammicus, Lertha extensa, Lertha sheppardi, Nemoptera sinuata, Cueta lineosa, Myrmecaelurus trigrammus ve Neuroleon assimilis observed. The photos of their important parts took and specific keys determined.As a result, by this study genus Raphidia ambigua, Cueta lineosa ve Myrmecaelurus trigrammus investigated by scanning electron microscopy (SEM). This investigation played an important role on determination of these biologic samples.