Orta öğretim kurumlarındaki yöneticilerin eğitim hizmetlerinde toplam kalite yönetimi algısı: Mersin ili örneği
The total quality management manners in education services of the school administrators at the secondary education institutions: Mersin as the sample city
- Tez No: 358709
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE MESİHA SAAT ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, Eğitimde Toplam Kalite Yönetimi, Toplam Kalite Yönetimi İlkeleri, Orta Öğretim Kurumları, Eğitim Hizmetleri
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Milli Eğitim Bakanlığı 14 yıldır Toplam Kalite Yönetimini tüm yönleriyle incelenmeye başlamıştır. Bu kapsamda çeşitli kaynaklar oluşturulmuş ve bu kaynaklarla beraber geliştirilen projelerle Toplam Kalite Yönetiminin okullar üzerinde yaptığı etkiler belirlenerek durum analizleri ve iyileştirmeler yapılmıştır. Toplam Kalite Yönetiminin benimsediği katılımcı yönetim anlayışına bütün kamu kurumlarında olduğu gibi Milli Eğitim Sistemimizde de alışma süreci yaşanmıştır. Bu alışma sürecinin sonunda Milli Eğitim Bakanlığındaki yöneticilerin kaliteyi algılayışlarını belirleyebilmek amacıyla oluşturulan bu çalısmanın evrenini, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Mersin ili merkez ilçelerinde bulunan 63 Anadolu Lisesinde faaliyet gösteren 189 Müdür, Müdür Baş Yardımcısı ve Müdür Yardımcısı oluşturmaktadır. Araştırma üç bölümden oluşmuş; birinci bölümünü giriş ve Toplam Kalite Yönetimi kavramları, ikinci bölümünü eğitim, hizmet ve Toplam Kalite Yönetimi'nin eğitim hizmetlerinde uygulanışı, son bölümünü ise orta öğretim kurumlarındaki yöneticilerin eğitim hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetimi algısını belirlemek için yapılan anket verilerinin analizi oluşturmuştur. Anket sonucunda yapılan analizlerde yöneticiler kurumdaki görevi, yaşı, cinsiyeti ve çalıştığı okulun türüne göre incelenmiş olup bazı boyutlarda hipotezlerin anlamlı değişiklikler gösterdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our Ministry of Education has examined in detail the Total Quality Management for 14 years. Within this framework, some specific information sources were created, and the projects based on these sources were conducted with a view to determining the impact of Total Quality Management on schools, and consequently situation analysis and some improvements have been made. But it is inevitable that there has been an adaptation period in our education system as in all state institutions for participatory management mentality that the Total Quality Management adapts. At the end of this adaptation period, the population that is formed in order to determine the Ministry of Education Managers' perception of Total Quality of Management consists of 189 Principals, Deputy Principals and Assistant Principals in 63 Anatolian High Schools located in center districts of Mersin in 2013-2014 school years. The research is divided into three parts: the first part is 'the introduction and Total Quality Management terms', the second part is the education and services, the application of Total Quality Management in education services, and the last part is the analysis of the questionnaire filled in by the managers of the secondary education institutions with a view to determining their perception of Total Quality Management. In the analysis of the questionnaire, the managers are examined accordingly their position, age, sex, and the type of the school, and it is concluded that the hypotheses can show some specific and significant differences in certain aspects. Key Words 1.Total Quality Management 2.Total Quality Management in Education 3.The Principles of Total Quality Management 4.Secondary Education Institutions 5.Education Services