Mısır bitkisinde (Zea mays L.)F1 ve F2 tohumlarının saf ve değişik oranlarda karıştırılarak ekiminin tane verimi ve bazı tarımsal özelliklere etkisi
Effect of F1, F2 generation and their mixture rates on grain yield and yield component in maize (Zea mays L.)
- Tez No: 198123
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET CAN ÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Tane Verimi, Karışım, Karışım OranlarıI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZMISIR B TK S NDE (Zea mays L.) F1 VE F2 TOHUMLARININ SAFVE DEĞ Ş K ORANLARDA KARIŞTIRILARAK EK M N N TANEVER M VE BAZI TARIMSAL ÖZELL KLERE ETK SSerhan SOYD NÇÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTARLA B TK LER ANA B L M DALIDanışman: Prof.Dr. Ahmet Can ÜLGERYıl: 2005, Sayfa:Üye: Prof.Dr. Ahmet Can ÜLGERProf.Dr. Yusuf KIRTOKProf.Dr. Faruk EMEKS ZBu çalışma; Çukurova koşullarında, farklı yetişme sürelerine sahip üç mısırçeşidinin (P.31G98, Rx.9292 ve SELE); F1 ve F2 tohumlarının saf ve değişikoranlarda karıştırılarak (% 75 F1-% 25 F2, % 50 F1-% 50 F2, % 25 F1-% 75 F2)ekiminin, tane verimi ve bazı tarımsal özelliklere etkilerini belirlemek amacıyla,2003 yılı ana ürün mısır yetiştirme sezonunda tesadüf bloklarında bölünmüş parsellerdeneme deseninde yürütülmüştür. Denemede yer alan mısır çeşitleri arasındakifarklılıkların, tepe püskülü çiçeklenme süresi, koçan kalınlığı, koçan uzunluğu, ilkkoçan yüksekliği, koçanda tane sayısı, koçanda tane ağırlığı ve tane verimi özellikleriiçin istatistiki olarak önemli olduğu saptanmıştır. Farklı karışım oranlarının isesadece tane verimi üzerine etkisinin istatistiki olarak önemli olduğu saptanmıştır.Denemede yer alan farklı karışım oranlarında ve F2 generasyonunda, F1generasyonuna göre tane veriminin azaldığı belirlenmiştir. F1 generasyonundan 1246kg/da tane verimi elde edilirken, F2 generasyonundan 806 kg/da, % 75 F1-% 25 F2karışımından 1153 kg/da, % 50 F1-% 50 F2 karışımından 1083 kg/da, % 25 F1-% 75F2 karışımından 1039 kg/da tane verimi alınmıştır. Bu çalışmadan elde edilensonuçlara göre; yüksek tane verimi elde edebilmek için hibrit mısır çeşitlerintohumluğunun her yıl yenilenmesi gerektiği aksi takdirde verimin önemli ölçüdedüşeceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMsc THESISEFFECT OF F1, F2 GENERATION AND THEIR MIXTURE RATESON GRAIN YIELD AND YIELD COMPONENT IN MAIZE (Zeamays L.)Serhan SOYD NÇCUKUROVA UNIVERSITY OF CUKUROVAINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCEFIELD CROP DEPARTMENTSupervisor: Prof.Dr. Ahmet Can ÜLGERYear:2005,Page:Jury: Prof.Dr.Ahmet Can ÜLGERProf.Dr. Yusuf KIRTOKProf.Dr. Faruk EMEKS ZThis study conducted aiming to determine changes on grain yield andcomponents for F1, F2 generation and their different mixture rates (% 75 F1-% 25 F2,% 50 F1-% 50 F2, %25 F1-% 75 F2) at Cukurova condition. The research carried outin 2002-2003 growing season with commercial maize hybrid varieties, P.31G98,Rx.9292 and SELE. The experimental design was split plot. There were statisticallydifferences between maize varieties in point of days to tasseling, cob diameter, coblength, height of first cob, number of kernels per cob, grain weight per cob and grainyiled. There was significantly effect of different rate of mixture on grain yield. Thegrain yield was less both in F2 generation and in the different rate of mixture than F1.the grain yield were 1246 kg/da, 806 kg/da, 1153 kg/da, 1083 kg/da, 1039 kg/da forF1, F2 generation and % 75 F1-% 25 F2 , % 50 F1-% 50 F2, % 25 F1- % 75 F2respectively.The result showed that to obtaining highest grain yield hybrid varieties mustbeen used for maize.Key words; Maize, Grain Yield, F1, F2, Mixture, Mixture RateII