Tarımda kamu yatırımlarının tarımsal büyüme üzerine etkileri
Public investment in agriculture and it's effect on agricultural growth
- Tez No: 198124
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HAYDAR ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sabit Sermaye Yatırımları, Tarımsal Yatırımlar, Yatırım-Büyüme lişkileriI, Fixed Capital Investments, Agricultural Investments, AgriculturalInvestments and agricultural growthII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZTARIMDA KAMU YATIRIMLARININTARIMSAL BÜYÜME ÜZER NE ETK LERNermin BAHŞÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTARIM EKONOM S ANAB L M DALIDanışman : Doç.Dr. Haydar ŞENGÜLYıl: 2005, Sayfa: 129Jüri : Doç.Dr. Haydar ŞENGÜLDoç.Dr. M.Necat ÖRENYrd.Doç.Dr. Fuat BUDAKBu çalışmada 1963-2004 döneminde 1980 yılı sabit fiyatlarıyla toplam, kamuve özel sektör sabit sermaye yatırımları (SSY) ile tarımsal büyüme arasındakiilişkiler incelenmiştir.ncelenen dönemde tarımsal yatırımlar reel olarak ortalama %2,1'lik yıllık birbüyüme gerçekleştirmiştir. Tarıma yapılan toplam yatırımlar, tarımsal gayri safihasılanın % 7.3'ü kadardır. Bu oran yetersiz olarak kabul edilebilir.Tarımsal reel gayri safi hasıla ve reel tarımsal yatırımlar arasında korelasyonkatsayısı 0,833, reel tarımsal kamu yatırımları arasında ise 0,729'dur. Katsayılar 0,01önem düzeyinde istatistiksel olarak anlamlıdır. Tarımsal GSH'nın toplam reeltarımsal yatırımlar esnekliği kısa dönem için 0,19, uzun dönem için 0,49 olarakhesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISPUBLIC INVESTMENT IN AGRICULTURE ANDIT?S EFFECT ON AGRICULTURAL GROWTHNermin BAHŞDEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Associate Prof.Dr. Haydar ŞENGÜLYear: 2005, Page: 129Jury : Associate Prof.Dr. Haydar ŞENGÜLAssociate Prof.Dr. M.Necat ÖRENAssistant Prof.Dr. Fuat BUDAKAgricultural fixed Capital Investments, Agricultural Public and PrivateInvestments and their relationship with agricultural growth at 1980 real prices wereinvestigated in the 1963-2004 period in Turkey.Agricultural total investments have increased in real term with 2.1 % annualgrowth rate in 1963-2004 period. Agricultural total investments accounts 7.3 % ofagricultural gross value of production (AGVP) which can be said as insufficient therelated period.Correlation coefficients were estimated as 0,833 between AGVP and totalagricultural investments an as 0,729 between AGVP and agricultural publicinvestments correlation coefficients are significant at 0,01 level. Agricultural totalinvestments elasticity of AGVP were found to be 0,19 for short run and 0,49 for longrun.