Burnaz kumullarının (Adana) flora ve vejetasyonu
Flora and vegetation of Burnaz sand dunes (Adana)
- Tez No: 198163
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİL ÇAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Flora, kumul, Burnaz, vejetasyon, Flora, dune, Burnaz, vegetation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZBURNAZ KUMULLARININ (ADANA) FLORA VE VEJETASYONUSalih KAVAKÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜB YOLOJ ANAB L M DALIDanışman :Yrd.Doç.Dr. Halil ÇAKANYıl : 2006 , Sayfa : 77Jüri : Yrd.Doç.Dr. Halil ÇAKAN: Prof.Dr. Atabay DÜZENL: Prof.Dr. K. Tuluhan YILMAZBu araştırma, Erzin/Burnaz kıyı kumullarının flora ve vejetasyonunusaptamak amacıyla yürütülmüştür.2005 yılında toplanan 421 bitki örneğinin değerlendirilmesi sonucunda 45familyaya ait 147 cins, 229 tür ve türaltı takson tespit edilmiştir. Tespit edilentaksonların 7'si endemiktir. çerdikleri takson sayısına göre en büyük dört familyaşöyledir: Leguminosae 48 takson (%20.96), Gramineae 28 takson (%12.23),Compositae 27 takson (%11.79) ve Cyperaceae 14 takson (%6.11). Taksonlarınfitocoğrafik bölgelere göre dağılımı ise şöyledir: Akdeniz elementleri 67 takson(%29.26), Avrupa-Sibirya elementleri 12 takson (%5.24), ran-Turan elementleri 7takson (%3.06), Kozmopolitler 4 takson (%1.75), geniş ve bilinmeyen 139 takson(%60.70).Araştırma alanının vejetasyonu kumul ve sulak alan vejetasyonu olmak üzereiki kısımda incelenmiştir. Kumullarda gelişen bitki birlikleri, embriyonik önkumullar, hareketli kumullar, sabit ve yarı hareketli kumullar olmak üzere üç farklıkategoride değerlendirilmiştir. Sulak alan vejetasyonu ise dere kenarları ve göletlerolmak üzere iki gruba ayrılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISFLORA AND VEGETATION OF BURNAZ SAND DUNES (ADANA)Salih KAVAKDEPARTMENT OF BIOLOGYINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Assoc.Prof. Halil ÇAKANYear : 2006, Pages: 77Jury : Assoc. Prof. Halil ÇAKAN: Prof.Dr. Atabay DÜZENL: Prof.Dr. K. Tuluhan YILMAZThis research was carried out to determine the flora and vegetation ofBurnaz/Erzin coastal sand dunes.In an evaluation of 421 herbarium specimens collected from this area in 2005,a total of 147 genera and 229 taxa belonging to 45 families were identified. Seven ofthe 229 taxa are endemics. The largest four families according to taxa numbers are asfollows: Leguminosae 48 taxa (%20.96), Gramineae 28 taxa (%12.23), Compositae27 taxa (%11.79) ve Cyperaceae 14 taxa (%6.11). The scattering ratios of the taxafor the phytogeographic regions are as follows: Mediterranean elements 67 taxa(%29.26), Euro-Siberian elements 12 taxa (%5.24), Irano-Turanian elements 7 taxa(%3.06), Cosmopolitans 4 taxa (%1.75),widespread and unknown scatteries 139taxon (%60.70).The vegetation of the study area was investigated into two parts: sand duneand wetland vegetation. Plant associations on dunes were evaluated in threecategories; embryonic dunes, mobile dunes and fixed and semi-mobile dunes. Thewetland vegetation was classified into two groups: river banks and fresh water ponds.