Tıbbi mantar Ganoderma lucidum'un antikolesterolemik etkisinin araştırılması
The research of anticholesterolemic effect of medicinal mushroom Ganoderma lucidum
- Tez No: 198164
- Danışmanlar: PROF.DR. BURHAN ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ganoderma lucidum, tıbbi mantar, kolesterol, sıçan, tavşan, Ganderma lucidum, medicinal mushroom, cholesterol, rat, rabbit
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZTIBB MANTAR Ganoderma lucidum'UN ANT KOLESTEROLEM KETK S N N ARAŞTIRILMASIYusuf UYSALÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜB YOLOJ ANAB L M DALIDanışman : Prof. Dr. Burhan ARIKANYıl : 2006, Sayfa: 55Jüri : Prof. Dr. Burhan ARIKANJüri : Prof. Dr. Ömer ÇOLAKJüri : Doç. Dr. Gökhan CORALJüri: Doç. Dr. Hatice GÜVENMEZJüri: Yrd. Doç. Dr. Nisa ÜNALDI CORALBu çalışmada, tıbbi bir mantar olan Ganoderma lucidum'un kolesterol düşürücü özelliğiaraştırılmıştır. Deney hayvanı olarak, dişi sıçanlar (Vistar albino) ve erkek tavşanlar (Oryctologus cuniculusL.) kullanılmıştır.Deney hayvanları dört hafta süre ile % 10 oranında yağ içeren kolesterol yükseltici besinlebeslenmiştir. Besleme işlemlerine dört hafta süre ile, içerisinde % 5 oranında mantar meyvesi ve % 10oranında yağ bulunan besinle devam edilmiştir. Beslemenin gerçekleştirildiği süre içersinde belirli aralıklarlahayvanların ağırlıkları tartılmış ve kan örnekleri alınarak, toplam kolesterol değerleri ölçülmüştür.Ölçümler sonucunda toplam kolesterol miktarında besleme süresindeki artışa paralel olarak,sıçanlarda ortalama %41,35 oranında artış, tavşanlarda ise %52,94 oranında düşüş gözlenmiştir. Elde edilensonuçlara göre, Ganoderma lucidum'un kullanım süresine bağlı olarak toplam kolesterol düzeyinde düşüşeneden olduğu ve bu amaçla kullanılmasının uygun olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISTHE RESEARCH OF ANTICHOLESTEROLEMIC EFFECT OFMEDICINAL MUSHROOM Ganoderma lucidumYusuf UYSALDEPARTMENT OF BIOLOGYINSTITUTE OF NATURAL APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Burhan ARIKANYear: 2006 Page: 55Jury: Prof. Dr. Burhan ARIKANJury: Prof. Dr. Ömer ÇOLAKJury: Doç. Dr. Gökhan CORALJury: Doç. Dr. Hatice GÜVENMEZJury: Yrd. Doç. Dr. Nisa ÜNALDI CORALIn this study, we studied cholesterol lowering properties of medicinal mushroomGanoderma lucidum (G. lucidum). We used female rats (Wistar albino) and male rabbits(Oryctologus cuniculus L.) for experimental studies.The animals were fed hypercholesterolmic diet that include %10 fat for four weeks.Then, animals were fed with experimental diet which include %5 G. lucidum basidiocarp and%10 fat for four week. During the feding procedure, animals? blood samples were taken andplasma total cholesterol were analyzed with enzymatic kits and their weights were weighed.This analyzes showed that total cholesterol percentage increased by %41,35 in rats,on the other hand, rabbits? total cholesterol decreased by %52,94. According to the results, G.lucidum decreased total cholesterol. As a result, G. lucidum could be used for cholesterollowering agent.