Tunçbilek kömür havzasının bitki süksesyonu
The plant succession of coal basin of Tunçbilek
- Tez No: 198263
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM TATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kütahya, süksesyon, Tunçbilek, Kütahya, succession, Tunçbilek
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışma, 2004 - 2005 yılları arasında Tunçbilek Kömür Havzası'nın bitkisüksesyonunu tespit etmek üzere yapılmıştır. Araştırma alanı Kütahya ili sınırları içinde ve Gridsistemine göre B2 karesindedir.Araştırma alanında 45 familya ve 154 cinse ait 233 takson tespit edilmiştir. Tabiûvejetasyon sahalarındaki 125 türün, 13'ü Fabaceae, 12'si Compositae, 12'si Cruciferae, 8'iGraminae, 8'i Liliaceae, 7'si Rosaceae familyalarına aittir. Süksesyon sahalarındaki 156 türünise, 28'i Compositae, 17'si Leguminosae, 14'ü Rosaceae, 14'ü Gramineae,11'i Labiatae, 10'uUmbelliferae familyalarına aittir. Araştırma alanında endemizm oranı % 7.7 'dir.Terkedilmiş süksesyon sahalarında; Alyssum pateri subsp.pateri, Melica persica subsp.inaequiglumis, Petrorhagia alpina ve Silene capadocica'nın örtüş oranları ve sosyabilitedeğerleri yüksektir. Tabûi vejetasyon sahalarında yer alan otsu formdaki bitkilerden; Teucriumchamaedrys, Convolvulus holosericeus subsp. holosericeus ve Festuca callieri subsp. callieri 'nin örtüş oranları ve sosyabilite değerleri de yüksektir.Tabiû vejetasyon sahaları ile süksesyon sahalarında ortak tür sayısı 45'tir. Tabiûvejetasyon sahalarında 19, terkedilmiş süksesyon sahalarında 11, plantasyon yapılan süksesyonsahalarında ise 27 farklı türe rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This investigation vas carried out between, 2004-2005 to determine the plantsuccession of coal basin of Tunçbilek. Research area, is situated in province of Kütahya andvithin B2 of the Grid system.n the research area 233 taxa belonging to 154 genera were determined. The 125 taxafound at natural vegetation areas are belongs to following families; 13 Fabaceae, 12Compositae, 12 Cruciferae, 8 Graminae, 8 Liliaceae and 7 of them Rosaceae. 156 taxa found atsuccession areas are belongs to following families; 28 Compositae, 17 Leguminosae, 14Rosaceae, 14 Gramineae, 11 Labiatae and 10 of them Umbelliferae. In the research area theendemizm rate is 7.7 %.On abandoned succession areas, the covering ratio and sociability value of Alyssumpateri subsp.pateri, Melica persica subsp. inaequiglumis, Petrorhagia alpina and Silenecapadocica is higher. The covering ratio and sociability value of plants at herbaceous formwhich are Teucrium chamaedrys, Convolvulus holosericeus subsp. holosericeus ve Festucacallieri subsp. callieri where located on natural vegetation areas is also higher.The number of the common species on natural vegetation and succession areas is 45. Itwas identified 19 different species on natural vegetation areas, 11 different species onabandoned succession areas and 27 different species on planted succession areas.