Palynostratigraphy and coal petrography of the Seyitömer basin (Kütahya)coals
Seyitömer (Kütahya) kömürlerinin palinostratigrafisi ve kömür petrografisi
- Tez No: 90811
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN GÜLEÇ, DOÇ. DR. VOLKAN EDİGER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Seyitömer havzası, kömür içeren seviyeler, palinoloji, kömür petrografisi, Miyosen, tatlı sulu-bataklık ortamı. vı, Seyitömer basin, coal-bearing strata, palynology, coal petrography, Miocene, freshwater-swamp environment. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
öz SEYİTÖMER (KÜTAHYA) KÖMÜRLERİNİN PALİNOSTRATİGRAFİSİ VE KÖMÜR PETROGRAFİSİ YAVUZ, Nurdan Doktora, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nilgün Güleç Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Volkan Ş. Ediger Aralık 1999, 190 sayfa Seyitömer Havzası' nda Tunçbilek formasyonu havzanın merkezinde ekonomik kömür damarları içermektedir. Kömür ocaklarından alman 154 adet palinoloji ve 25 adet petrografi örneğinde, kömür içeren seviyelerin yaş ve çökelme ortamlarım, kömürleşme derecelerini ve diğer petrografik özelliklerini belirlemek amacıyla analizler yapılmıştır. Palinomorfça zengin 62 örnekte, spor-polen, fiıngal spor ve kökeni bilinmeyen palinomorf gruplarına ait 71 takson tanımlanmıştır. Örneklerde en yaygın bulunan palinomorf grubu polendir. Sporlar, kökeni bilinmeyen palinomorf grup lan ve fiıngal sporlar azalan miktarlarda bulunmaktadır. Kalitatif ve kantitatif palinolojik çalışmalar, palinomorf topluluğunun bir bütün olarak bazı spor-polen taksonlanmn yüksek bolluk değerleri, bazılarının ise düşük bolluk değerleri ile karakterize edildiğini göstermiştir. Yüksek yüzdelere sahip taksonlar Laevigatosporites haardti, Ulmipollenites undulosus, Inaperturopollenites hiatus, Triatriopottenites coryphaeus-bituitus, Tricolporopollenites cingulum, Tricolpopollenites henrici ve Pityosporites cinslerine ait taksonlardır. Düşük yüzdelere sahip taksonlar ise Subtriporopollemtes simplex, Pterocaryapollenites stellatus,Cyrittaceaepollenites exactus, Monoporopollenites polygonalis ve Tricolporopollenites microreticulatus taksonlarıdır. Bu palinolojik verilere dayanarak tanımlanan palinomorf topluluğu için önerilen yaş Erken-Orta Miyosen'dir. Kömür petrografisi analizleri, hakim maseral tipinin hüminit olduğunu, liptinit ve inertinit maserallerinin ise düşük yüzdelerde bulunduğunu göstermiştir. ASTM sınıflandırmasına göre, çalışılan kömürlerin kömürleşme derecesi linyit ile altbitümlü-C kömür arasında değişmektedir. Palinoloji ve kömür petrografisi analizlerinden elde edilen bulgular çalışılan kömürlerin gölsel karakterde olduğunu göstermiştir. Kömürler denizel etkiden uzak, göl ve nehir kenarı düzlük alanlarda, tatlı sulu-bataklık ortamında çökelmiştir. Kömür-oluşturan bitki topluluğunun nehir-kenan ve yamaç ormanı elemanlarının yanısıra yantropik orman taksonlannca zengin olması, kömürlerin yantropik iklimsel koşullar altında geliştiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PALYNOSTRATIGRAPHY AND COAL PETROGRAPHY OF THE SEYİTÖMER BASIN (KÜTAHYA) COALS YAVUZ, Nurdan Ph. D., Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nilgün Güleç Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Volkan Ş. Ediger December 1999, 190 pages The Tunçbilek formation of the Seyitömer basin contains economic coal seams, especially in the central part of the basin. A total of one hundred and fifty-four palynological and twenty-five coal petrographic samples collected from the coal mines were analysed for the interpretation of age and depositional environments and for the determination of rank and other petrographic properties of the coal-bearing strata. From sixty-two palynologically productive samples, seventy-one palynomorph taxa belonging to spore-pollen, fungal spore and Incertae Sedis groups were identified. Pollen are the most common palynomorph group followed by spores, Incertae Sedis and fungal spores. Qualitative and quantitative palynological investigation on these taxa revealed that the overall palynomorph assemblage was characterized by the most frequent occurrences of Laevigatosporites haardti, Ulmipollenites undulosus, Inaperturopollenites hiatus, Triatiropollenites coryphaeus-bituitus, Tricolporopollemtes cingulum, Tricolpopottenites henrici, and species belonging to the genera Pityosporites, and by the rare occurrences of Subtriporopollenites simplex, Pterocaryapollenites stellatus, Cyrillaceaepollenites exactus, Monoporopollenites pofygonalis and iiiTricolporopottenites microreticulatus. Based on this palynological data an Early-Middle Miocene age was assigned for the palynomorph assemblage of the studied samples. Coal petrographic analyses indicate that huminite is the primary maceral of the coal and liptinite and inertinite are the minor macerals. Coal rank according to the ASTM classification, ranges from lignite to subbituminous-C. Palynological and coal petrographical data indicate that the studied coals are basically limnic in nature. They were deposited in lowland freshwater-swamp environments around lakes and rivers beyond the limits of marine influence. Palynological analyses showed that coal-forming plant community was rich in subtropical forest taxa together with some riparian and hill-side forest elements suggesting a subtropical climate at the time of coal formation.