Farklı emzirme programlarının Saanen oğlaklarının büyüme özellikleri üzerine etkisi
Effects of suckling schedule on growth characteristics of Saanen kids
  1. Tez No: 198597
  2. Yazar: FİGEN DİKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FEYZİ UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Oğlak, büyüme, davranış, süt alımıiv, Goat kid, growth, behaviour, milk intakev
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZETFARKLI EMZİRME PROGRAMLARININ SAANEN OĞLAKLARININ BÜYÜMEÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİBu araştırma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Üvecik Araştırma ve UygulamaÇiftliğinde yetiştirilen tekiz doğmuş Saanen oğlaklarında yürütülmüştür. Araştırmada,oğlaklar iki emzirme programına göre büyütülmüşlerdir. Birinci programda yetiştirilenoğlaklar sabah saat 8.00 ve akşam saat 18.00 da analarının sağılmamış memelerini 30 dakikasüresince emmişlerdir. İkinci programda yer alan oğlakların analarının önce sağ meme loblarıelle sağılmıştır. Ardından oğlaklar analarını sabah 8.00 ve akşam saat 18.00 da 30 dakikasüreyle emmişlerdir. Her iki gruptaki oğlaklar 5. haftada sütten kesilmişlerdir.Birinci ve ikinci programa göre yetiştirilen oğlakların 5. hafta canlı ağırlıkları sırasıyla,10963.0±274.4 ve 10384.9±285.1g. (P= 0.17), 12. hafta canlı ağırlıkları ise, sırasıyla,17932.9±676.3 ve 17482.7±702.8 g. (P= 0.65) olarak tespit edilmiştir. Birinci ve ikinciprograma göre yetiştirilen oğlakların 12. haftadaki cidago yüksekliği, sırasıyla, 51.7±0.9 ve51.1±0.9 cm (P= 0.69), göğüs çevresi, 61.1±0.8 ve 58.5±0.8 cm (P= 0.05) olarak saptanmıştır.Oğlakların 1-5. ve 1-12. haftalar arasındaki günlük canlı ağırlık artış ortalamaları birinci veikinci programa göre sırasıyla, 192.0±9.5 ve 178.6±9.9 kg (P= 0.35) ve 160.2±8.4 ve157.0±8.7 kg ( P= 0.79) olarak tespit edilmiştir. Araştırmada incelenen kaba yeme yönelim(P= 0.88), kesif yeme yönelim (P= 0.12), suya yönelim (P= 0.51), geviş getirme (P= 0.40)davranışları bakımından uygulanan programlar arası farklar istatistiksel olarak önemsizbulunmuştur.Sonuç olarak, yukarıda tanımlanması yapılan iki emzirme programına göre büyütülenoğlakların büyüme performansı ve incelenen davranış özellikleri benzer bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEFFECTS OF SUCKLING SCHEDULE ON GROWTH CHARACTERISTICSOF SAANEN KIDSThis study was carried out with single-born Saanen kids raised at Uvecik Research andTraining Centre of Canakkale Onsekiz Mart University. In the study, the kids were raisedaccording to two suckling programme. In the first programme, the kids suckled full-udder oftheir mothers for 30 min at 8.00 and 19.00. In the second programme, the right lob of theudder of the kid?s dams was milked by hand, and then the kids were allowed to suckle theirdams for 30 min at 8.00 and 19.00. The kids in both the groups were weaned at 5 weeks of thestudy.The live weights of the kids of the first and second programme were 10963.0±274.4 and10384.9±285.1 g (P= 0.17) at 5 weeks of the study and 17932.9±676.3 and 17482.7±702.8 g(P= 0.65) at 12 weeks of the study, respectively. The heights at withers and heart girth of thekids of the first and second programme were 51.7±0.9 and 51.1±0.9 cm (P= 0.69), and61.1±0.8 and 58.5±0.8 cm (P= 0.05) at 12 weeks of the study, respectively. The live weightincrease between 1-5 and 1-12 weeks of the kids of the first and second programme weredetermined as 192.0±9.5 and 178.6±9.9 kg (P= 0.35), and 160.2±8.4 and 157.0±8.7 kg (P=0.79), respectively. No significant difference was found between the programmes in terms ofroughage intake (P= 0.88), concentrate intake (P= 0.12), water intake (P= 0.51), rumination(P= 0.40) behaviors.In conclusion, the growth performance and behaviors of kids which were raisedaccording to two suckling programme were found similar.