Samandağ kumsalında su baskını ve erozyon tehdidi altında olan deniz kaplumbağa yuvalarına uygulanan koruma tedbirleri etkinliğinin araştırılması
Evaluation of efficiency of the applied conservation techniques for sea turtles nests that are under flood and erosion problems at Samandağ coasts
  1. Tez No: 198598
  2. Yazar: BEKTAŞ SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞÜKRAN YALÇIN ÖZDİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Samandağ, Kuluçka alanları, Chelonia mydas, Caretta caretta, Koruma, Samandag, Hatcheries, Cheloni mydas, Caretta caretta, Conservation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
SAMANDAĞ KUMSALINDA SU BASKINI ve EROZYON TEHD D ALTINDAOLAN DEN Z KAPLUMBAĞA YUVALARINA UYGULANAN KORUMATEDB RLER ETK NL Ğ N N ARAŞTIRILMASIÖZET2004 üreme sezonunda Samandağ Kumsallarının 9,6 km.lik Şeyh-Hızır veÇevlik kesiminde su baskını ve erozyon riski altında olan deniz kaplumbağa yuvalarıkuluçka alanlarına taşınmıştır. Yuva derinlikleri, yavru başarıları, kuluçka süreleri, yuvadibi yüzde nem oranları hesaplanmıştır. Toplam 690 Chelonia mydas yuvalı ve yuvasızçıkış olmuş ve bu çıkışlardan 277 (% 40,1) tanesi yuva ile sonuçlanmıştır. Ch. mydasyuvalarının 51 (18,4) tanesi kuluçka alanlarına taşınmıştır. Toplam 37 Caretta carettayuvalı ve yuvasız çıkışı olmuş ve bunlardan 11 (% 29,7) tanesi yuva ile sonuçlanmıştır.Ca. caretta yuvalarının 8 (% 72,7) tanesi kuluçka alanlarına taşınmıştır. Kuluçkaalanlarına taşınan Ch. mydas yuvalarında yavru başarısı; I. kuluçka alanında % 72,1, II.kuluçka alanında % 56,8, III. kuluçka alanında % 73,1 ve IV. kuluçka alanında % 81,1olarak bulunmuştur. Kuluçka alanlarına taşınan Ca. caretta yuvalarında yavru başarısı;I kuluçka alanında % 83,8, II. kuluçka alanında % 74,8 ve III. kuluçka alanında % 81,8olarak bulunmuştur. Kuluçka alanlarına taşınan yuvalarda yavru başarısı doğalortamında bırakılmış yuvalara göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Kuluçkaalanlarının ekonomik olduğu ancak kumsalın uzun ve Ch. mydas yuvalarının derinolması nedeniyle taşıma için harcanan iş gücünün yüksek olduğu belirlenmiştir.2006, 69 Sayfa
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF EFFICIENCY OF THE APLIED CONSERVATIONTECHNIQUES FOR SEA TURTLES NESTS THAT ARE UNDER FLOOD ANDEROSION PROBLEMS AT SAMANDAG COASTSABSTRACTIn 2004 nesting season, the nests of sea turtles that are under the risk of floodand erosion were relocated into the hatcheries in Şeyh-Hızır and Çevlik (9.6 km) partsof Samandag beach. The nest depth, hatching success, incubation time and the moistureof nest chamber were estimated. A total of 690 Chelonia mydas emergences wererecorded 277 (40.1 %) of which resulted in nests and the 51 (18.4 %) of nests weretranslocated. A total of 37 Caretta caretta emergences were recorded and 11 (29.7 %)of them resulted in nests and 8 (72.7 %) nests had to be translocated. Hatching successwas calculated as 72.1 %, 56.8 %, 73.1 %, 81.1 % in first, second, third and fourthhatcheries, respectively, for Ch. mydas. Hatching success were calculated as 83.8 %,74.8 % , 81.8 % in first, second, third hatcheries, respectively, for Ca. caretta. Thehatching success in translocated ones were computed to be higher than that in naturalnests. It has been recognized that hatcheries were economic; on the other hand, depth ofthe nests Ch. mydas are deep and long distance trip for translocating activity isneccesary. Therefore, work force for translocation of eggs is computed to be high due toaforementioned factors.2006, 69 pages