Krom(III)-tiron içerin dengelerin incelenmesi
Investigation of equilibria that contains krom(III)-tiron
- Tez No: 198617
- Danışmanlar: PROF.DR. ULVİYE ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: chromium, catechol derivatives, potentiometry, stability constants
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZETKrom(III)-Tiron çeren Dengelerin ncelenmesiEmel MEŞEC KLCr(III)'ün üç katekol türevi ligand [1,2-dihidroksibenzen 3,5 disodyumsülfonat (Tiron), 3,4-dihidroksibenzaldehit (3,4-DHBAL) ve 4-nitrokatekol (4-NCAT) ]ile oluşturduğu koordinasyon türleri ve bu türlerin kararlılık sabitleri , 25 santigratderecede 0.1M potasyum nitrat iyonik ortamında potansiyometri, 0.1M potasyum klorüriyonik ortamında spektroskopi yöntemleri ile belirlendi. Cr(III)'ün bu üç katekol türeviile CrL ve CrL(OH) türü kompleksleri oluşturduğu saptanmıştır. Bu kararlılık sabitleriBest programı ile hesaplanmıştır. CrL türü komplekslerin kararlılıklarıTiron > 3,4-DHBAL > 4-NCAT sırasında azalmaktadır.Anahtar Kelimeler : Krom, katekol türevleri, potansiyometri, kararlılık sabitleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACTnvestigation of Equilibria That Contains Krom(III)-TironEmel MEŞEC KLThe complex species formed between chromium(III) and three catecholderivatives: [1,2-dihydroxy benzene 3,5-disodiumsulphonate (Tiron); 3,4-dihydroxybenzaldehyde (3,4-DHBAL) and 4-nitrocatechol (4-NCAT)] and their stabilityconstants are defined, at 25 degrees centigrade, by potentiometry and spectroscopy in0.1 M potassium nitrate and 0.1 M potassium chloride ionic media, respectively. Theformations of CrL and CrL(OH) type complexes of these catechol derivatives areverified. These stability constants are calculated with Best programme. The stabilities ofCrL type complexes decrease in the following order: Tiron > 3,4-DHBAL > 4-NCAT.