Farklı buruşmazlık apre maddeleri uygulanan kumaşlarda dikiş performansının incelenmesi
The examination of the sewing performance on fabrics with different anti-creasing finishing materials
- Tez No: 198633
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BİNNAZ MERİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Buruşmazlık bitim işlemi, Buruşmazlık açısı, Dikiş Mukavemeti veaçılması, Dinamik dikiş yorulması, Dikiş hasarlarının tespiti, Dokunun tutumözelliği/(kumaş eğilme davranışı, elastikiyet, kalınlık), yıkamaların etkisi, boyutsalstabilite, Anti-creasing finishing process, Anti-creasing degree, Stitch resistance andslippage, Dynamic stitch fatigue, The establishment of stitching damages, Fibre conductfeature ( fabric movement inclination / elasticity / thickness), Washing effects, DimentionalStabitization
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZETYüzyılımızın ağır ve hızlı yaşam koşullarında giyim sektöründeki değişikliklerdeşıklığın ve gösterişin yerini konforun ve rahatlığın egemen olduğu modellerin alması ileistenen modeldeki ürünlerin üretilebilmesi için bitim işlemleri son derece önemli halegelmiştir.Günümüzde yaşamın getirdiği zorlukları en aza indirmeye yönelik bakımı-kullanımı kolay ürün geliştirme çalışmalarında en çok dikkati çeken noktalardan biri olanüretilen giysilerin ütü istemeyen, kolay yıkanıp kurutulabilen yada ürün üzerinde bir kat iziisteniyorsa bu iz(ler)in yıkama ile ortadan kalkmaması için yapılan çalışmalar bitimişlemlerinden buruşmazlık apreleri kapsamındadır.Bitim işlemlerinde buruşmazlık etkisi sağlayan kimyasal maddeler uygulandığıdokuya istenilen özelliği kazandırırken dokunun bazı özelliklerinde de değişime sebebiyetverebilmektedir. Bu değişim dokunun performans özelliklerinde olabileceği gibi üretilenkumaşların konfeksiyon edilme aşamasında da olumsuzluklara neden olabilmektedir.Bu çalışmada, farklı buruşmazlık apresi uygulanmış dokuma kumaşların dikişperformansları ile birlikte hazır giyimin ana unsuru olan kumaş parametreleri dearaştırılmıştır. Bu amaca yönelik üzerinde inceleme-araştırma yapılacak olan dokumakumaşın fiziksel ve apre öncesi kimyasal yapısının tümüyle aynı olabilmesi için %35 keten-%65 viskon bir top kumaş temin edilmiştir. Tümüyle aynı özellikleri taşıyan bu kumaş,uygulanacak buruşmazlık apre reçetesi sayısınca bölümlere ayrılmıştır. Her bir bölümbelirlenen reçetelere göre işleme tabi tutulduktan sonra uygulanan aplikasyonların kumaş vedikiş performansları üzerindeki etkilerinin değerlendirilebilmesi için test ve analizişlemlerine tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe fast and serious lifestyle of the century has forced the clothing industry tochange from the chic and glamourous to the pre-dominantly comfortable and functionalstyling which requires the very important finishing operations in order to be able to producethe required product.In order to be able to reduce the difficult lifestyle ways of our day, some of the mostimportant factors directed at producing and developing a product which is easier to use andkeep which does not require ironing, can be easily washed and dryed and also have washproof cease/s for which all properties are found in the anti-crease finishing operations.The chemicals used in the finishing operation of anti-creasing while giving the fibresrequired the effect that is needed, it is at the same time causing a change to the performance ofthe fibres. This change as well as effecting the fibres has a negative effect on the fabric beingproduced in the ready-to-wear industry.This report has investigated in the parametres of fabrics used in the ready-to-wearclothing as well as the sewing performance of different anti-creasing finished woven fabrics.In accordance with this directed target an order to able to inventigate and examine theconstruction of the fabric one roll of 35% linen / 65% viscose fabric was oblained. This fabriccarrying totally the same properties has been cut into the quantity as per the finishingprescription applying to the anti-crease finishing operation each piece that has been processedwith the determined prescription was tested in order to be able to evaluate the effects of theapplications and stitching performances as per piece.