A computer program for open channel design
Açık kanal dizaynı için bir bilgisayar programı
- Tez No: 198696
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA GÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Open channel, steady flow, uniform flow, open channel design and water surfaceprofile
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZETAÇIK KANAL D ZAYNI Ç N B R B LG SAYAR PROGRAMIÖZCAN AtillaYüksek Lisans Tezi, nş. Müh. BölümüTez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Mustafa GÜNALEylül 2005, 67 sayfaBu tezde, açık kanallarda ki düzgün-kararlı akımlar için bazı parametrelerin hesaplanmasınısağlayan Visual Basic dilinde bir bilgisayar programı (ChannelProfiler) geliştirildi. Buprogram üç çeşit kanal kesiti için kesit alanı, ıslak çevre, kritik derinlik, kritik eğim, üstgenişlik, hız, hız yükü, spesifik enerji, Froude sayısı, Reynolds sayısı, sürtünme katsayısı gibiparametreleri hesaplayabilir. Bu kanal kesitleri dikdörtgen, üçgen veya yamuk olabilir.Program aynı zamanda yukarıda bahsedilen parametrelerin üç farklı formülle hesaplayabilir.Bunlar Manning, Darcy-Weisbach, Hazen-Williams formülüdür.Bu programın bir başka amacıda açık kanallardaki su yüzey profilini verilen debi ve eğim içinhesaplamaktır. Su yüzey profilinin çizileceği kanalın boyuna mesafesi kullanıcı tarafındanhesaplanır.Bu tezde geliştirilen program, sulama ve drenaj kanalları gibi açık kanalların tasarımı ileilgilenen mühendislere yardım için kullanılabilir.Anahtar Kelimeler : Açık kanal, kararlı akım, düzgün akım, açık kanal tasarımı ve su yüzeyprofili.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA COMPUTER PROGRAM FOR OPEN CHANNEL DESIGN.ÖZCAN, AtillaM.Sc. in Civil Eng.Supervisor: Asst. Prof. Dr. Mustafa GünalSeptember 2005, 67 pagesIn this thesis a computer program (ChannelProfiler) is developed in Visual Basic forcalculating some parameters of steady-uniform flow in open channels. This program is able tocalculate the parameters such as flow area, wetted perimeter, critical depth, critical slope, topwidth, velocity, velocity head, specific energy, Froude number, Reynolds number and frictionfactor for three types of open channel cross-sections. These sections are rectangular,trapezoidal and triangular.The program is able to calculate the above mentioned parameters by solving three differentformulas. These are Manning, Darcy Weisbach and Hazen Williams formulas.Another future of this program is to calculate the water surface profile in the open channel forthe given discharge and slope. The longitudinal distance that the water surface profile will beplotted, is determined by the user.The program which is developed in this thesis can be used to help engineers who deal withopen channel design such as irrigation and drainage channels.