Correlation of geotechnical property limestones with ultrasonic velocity in Gaziantep region
Gaziantep bölgesindeki kireçtaşlarının geoteknik özellikleriyle sonik hız arasında ilişkinin kurulması
- Tez No: 198735
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMZA GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: kireçtaşı, sonik hız, brazil çekme deneyi, direkt kesme deneyi, tek eksenlibasınç deneyi, limestone, ultrasonic velocity, Brazillian tensile test, direct shear test, uniaxial compressive test
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Dünyanın her tarafında birçok mühendislik yapıları son zamanlarda kireçtaşı gibi kayalarüzerine inşa edilmeye başlanmıştır. Bu kayaların değişik şartlardaki özellikleri ve davranışlarıdiğer kayalar kadar bilinmemektedir. Bu bağlamda; kireçtaşlarının detaylı test dataları vedeney sonuçlarının mühendislik bakış açısıyla değerlendirilmesi kaçınılmazdır. Bu tezinamacı Gaziantep kireçtaşının fiziksel ve mekanik özelliklerinin belirlenmesidir. Bu amaçlaGaziantep'in değişik alanlarından toplanan 245 numune deneyler için kullanılmıştır.Laboratuar koşullarında, seçilen numuneler üzerinde sonik hız, Brazil çekme, direkt kesme,tek eksenli basınç testleri ve kuru, ıslak yoğunluklar, su emme gibi indeks özellikler tespitedildi. Tüm deneyler uluslararası kaya mekaniği deney standardı ISRM(1981)' ye uygunolarak yapılmıştır. Gaziantep kireçtaşının sonic hızı ile fiziksel ve mekanik özellikleri lineerkorelasyonla ilişkilendirildiğinde korelasyon katsayısı (R2â0.85) olarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Many engineering structures have recently been constructed on rock such aslimestone around the world. Their properties and behaviour under differentconditions are, however, not so well understood as those of other rocks or soils. It isnecessary to study detailed testing programs on limestones and experimental datamust be evaluated with engineering judgment. The aim of this thesis is to determinephysical and mechanical properties of Gaziantep limestone. For this exactly 245samples of limestone from different areas of Gaziantep were colleted and used inexperiments. Ultrasonic Velocity, Brazillian Tensile, Direct Shear, UniaxialCompressive Tests were performed and index properties such as dry-bulk-saturateddensities, water absorbtion were determined on selected specimens in laboratoryconditions. The tests were made according to International Society for RockMechanics ISRM (1981). The estimated ultrasonic velocity values were alsocorrelated against the physical and mechanical properties of the Gaziantep limestoneand a linear correlation coefficient (R2â0.85) was obtained.