Correlation of geotechnical properties of basalts with ultrasonic velocity in Gaziantep region
Gaziantep bölgesindeki basaltların geoteknik özellikleriyle sonik hız arasında ilişkinin kurulması
- Tez No: 198736
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANİFİ ÇANAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: bazalt, sonik hız, Brazil çekme deneyi, direkt kesme deneyi, tekeksenli basınç deneyi, basalt, ultrasonic velocity, Brazillian tensile test, direct shear test, uniaxial compression test
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Kayaların fiziksel ve mekanik özellikleri geoteknik mühendisliği açısından çokönemli bir konudur. Üzerine yapı inşa edilecek kayaların ve zeminlerin özellikleridikkatlice belirlenmelidir. Büyük miktarlarda Bazalt yatakları Gaziantep yöresininbazı alanlarında baskın bir şekilde yer almaktadır. Bu çalışmada, Gaziantepyöresindeki bazalt hakkındaki eksik çalışmaları ortadan kaldırmak için; Gaziantep'ten toplanan 179 numune üzerinde bazı mekanik kaya testleri yapıldı. Her bir deneyiçin çeşitli bazalt numuneleri toplandı. Laboratuar koşullarında, seçilen numunelerüzerinde sonik hız, Brazil çekme, direkt kesme, tek eksenli basınç testleri ve kuru,ıslak yoğunluklar, su emme gibi indeks özellikler tespit edildi. Tüm deneyler uluslararası kaya mekaniği deney standardı ISRM (1981)' ye uygun olarak yapılmıştır.Gaziantep bazaltının sonik hızı ile fiziksel ve mekanik özellikleri lineer korelasyonve çoklu korelasyonla ilişkilendirildiğinde çoklu korelasyon katsayısı (R2 â 0.67) yevaran değerler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The physical and mechanical properties of rocks are the most important concerns forgeotechnical engineering. The properties of rocks and soil that the construction willbe made on should be determined carefully. Large volume of basalt depositsdominantly exist in few areas of the Gaziantep Region. In this thesis, in order toremove the absence of studies about basalt in Gaziantep some rock mechanic testswere made with the exactly 179 samples collected from Gaziantep. Variety of basaltsamples were taken as samples for each test. Ultrasonic Velocity, Brazillian Tensile,Direct Shear, Uniaxial Compressive Tests were performed and index properties suchas dry-bulk-saturated densities, water absorbtion were determined on selectedspecimens in laboratory conditions. The tests were made according to InternationalSociety for Rock Mechanics ISRM (1981). The estimated ultrasonic velocity valueswere also correlated against the physical and mechanical properties of the Gaziantepbasalt and multiple correlation coefficient up to a R2 â 0.67 was obtained.