Bilgisayar destekli plastik enjeksiyon kalıp tasarımı ve analizi
Plastic injection mold design and simulation with computer aided design
  1. Tez No: 198870
  2. Yazar: ÇİĞDEM KOYUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM BOĞOÇLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Plastik enjeksiyon, plastik enjeksiyon kalıpları, kalıp tasarımı, bilgisayar destekli analiz, bilgisayar destekli tasarım, Plastic injection, plastic injection molds, mold design, computer aidedanalysis, computer aided design
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
ÖZETHer geçen gün gelişen teknoloji ve yazılımlar yardımıyla hızlı, güvenilir ve kaliteliüretim yapmak başarılı olmak adına önemlidir. En yaygın üretim şekli olan plastikenjeksiyon yöntemi için de bu geçerlidir. Hız ve kaliteyi yakalamak için kontroldentasarıma, tasarımdan üretime, üretimden analize her aşamada bilgisayar kullanılaraküretim süresi ve maliyeti minimuma indirgenebilinir.Bu çalışmada plastiklere kısaca değinilmiş, plastik enjeksiyon tezgahı ve prosesihakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca plastik enjeksiyon kalıpları ve çeşitleri tanıtılmış;bu kalıpların yolluk sistemleri, soğutma sistemleri, itici sistemleri, maça sistemlerianlatılmıştır. Kısacası plastik enjeksiyon metoduyla üretim konusunda teorik bilgilerverilmiştir. Daha sonra bu teorik bilgiler desteğiyle örnek bir ürünün kalıbı üç boyutluprogram kullanılarak tasarlanmıştır. Yapılan tasarımın önce akış analizi yapılmış vemuhtemel karşılaşılacak sorunlar tespit edilmiştir. Bu sorunlara çözümler üretilipgerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra kalıbın yapısal analizi incelenmiş ve kalıbınmaruz kaldığı yükler karşısında nasıl davranacağı ve ne derece güvenilir olduğu kontroledilmiştir. Son olarak ta bu tespitler doğrultusunda gerekli önlemler alınarak üretilenkalıptan elde edilen sonuçlar irdelenmiştir. Ayrıca uygulamada analiz programlarındannasıl faydalanılması gerektiği de vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn recent days advances in manufacturing and software technology enable to make fast,accurate and high quality production. It is the same for plastic injection which is the oneof the most common and well known manufacturing process. For getting high qualityand fast manufacturing rates it is important to use computer in all phase of productionsuch as design, quality, manufacture and analysis. Moreover production time and costcan be reduced with the usage of computer.In this study, plastic materials are summarized briefly and some informations are givenabout plastic injection machine and process. Apart from these types of plastic injectionmoulds, runner systems, cooling, ejection and slider systems are explained and sometheoretical informations are given. After that the mould is designed for a commercialproduct with CAD program and flow analysis is made with a simulation program torealize the possible manufacturing problems. Some solutions are proposed aftersimulation and mould is re-designed according the simulation results. Moreoverstructural analysis is made to find how safety is the mould under process loads. At theend simulation results and the real manufactured samples are compared and usage ofsimulation programs is emphasized.