Homojen karışımlı içten yanmalı motorlar
Homogeneous charge internal combustion engines
- Tez No: 198869
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Homogeneous charge, compression ignition, variable valve timing, boostpressure, variable compression ratio
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Homojen karışımlı (dolgulu) sıkıştırma tutuşmalı (genelde HCCI olarak bilinen) yanmaprosesi, NOx ve partikül emisyonlarını önemli derecede azaltma potansiyeline sahiptir.Bununla birlikte yüksek termik verim ve yakıtların geniş bir yelpazesinin kullanılabilirliği sözkonusudur. Bu özellikler HCCI motorlarını merak edilen bir teknoloji haline getirmektedir.Bu teknoloji, görünüşte diesel vari yakıt verimi ve çok düşük emisyonları sağlayabilir veböylece düşük sıcaklık ard işlem sistemlerine ihtiyaç duyulmadan emisyon kriterlerinin yerinegetirilmesini mümkün kılabilir.Son yıllarda bu teknolojinin araştırılması ve geliştirilmesi hususunda büyük ilerlemelerkaydedildi. Bu tez HCCI teknolojisinin ulaştığı en son nokta hakkında temel bir bilgi vererekgelecek için bir perspektif oluşturmaktadır. Bu tez, Benzin Yakıtlı HCCI Motorlar, DieselYakıtlı HCCI Motorlar, HCCI Motorlar İçin Alternatif Yakıtlar ve Yakıt Katkı Maddeleri veson olarak HCCI Operasyonunun Kontrolü ve Çalışma Aralığının Genişletilmesi olmak üzere4 ana başlık altında toparlanmıştır.Anahtar Kelimeler : Homojen dolgu, sıkıştırma tutuşması, değişken supap zamanlaması,doldurma basıncı, değişken sıkıştırma oranı
Özet (Çeviri)
The homogeneous charge, compression-ignition (HCCI) combustion process has the potentialto significantly reduce NOx and particulate emissions, while achieving high thermal efficiencyand the capability of operating with a wide variety of fuels. This makes HCCI engine anattractive technology that can ostensibly provide diesel-like fuel efficiency and very lowemissions which may allow emissions compliance to occur without relying on lean-aftertreatment systems.A profound increase in the level of research and development of this technology has occurredin the last decade. As this thesis giving a basic introduction to the state-of-the-art of HCCItechnology, provides a perspective for the future. This thesis is formed of 4 main underlyingtopics including Gasoline-Fueled HCCI Engines, Diesel-Fueled HCCI Engines, AlternativeFuels and Fuel Additives for HCCI Engines, and finally HCCI Control and Operating RangeExtension.