Absorpsiyonlu soğutma sistemlerinin duman, buhar, gaz kullanılarak ikinci kanuna göre termoekonomik analizi
Thermoeconomic analysis of absorption cooling systems according to second law by using fumes, vapor and gas
  1. Tez No: 198880
  2. Yazar: HERMAN KRİKOR KÜRTYAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GALİP TEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Soğutma, absorpsiyon, ekserji analizi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ABSORPS YONLU SOĞUTMA S STEMLER N N DUMAN, BUHAR, GAZKULLANILARAK K NC KANUNA GÖRE TERMOEKONOM K ANAL ZHerman Krikor KÜRTYANMakine Mühendisliği, Yüksek Lisans TeziAbsorpsiyonlu soğutma sistemlerinin uygulama alanları, kullandıkları enerji kaynaklarıbakımından sınıflandırılması yapılmış, temel çalışma prensipleri, sistemi oluşturanelemanların görevleri, tasarım ve işletim koşullarında dikkat edilmesi gereken hususlaraçıklanmış, sistemin olumlu ve olumsuz yönleri belirtilmiştir. Absorpsiyonlu sistemlerinkullandıkları akışkan çiftlerine ve basamak - etki sayılarına göre sınıflandırılması yapılarakdetayları anlatılmıştır. Soğutkan ve çözelti ısı değiştiricili, rektifikasyon kolonlu tekbasamaklı amonyak / sulu absorpsiyonlu soğutma makinesinin bütünü ve bileşenleri içintermodinamiğin I. ve II. Yasasına göre inceleme yapılmıştır. Absorpsiyonlu soğutmamakinesinde kullanılması olası doğalgazın yanması durumu için kimyasal reaksiyona girensistemlerin I ve II. Yasa analizleri gerçekleştirilmiştir. Absorpsiyonlu sistem için ekonomik vetermoekonomik analiz yapılmıştır. Sayısal uygulamada absorpsiyonlu soğutma sistemininduman, buhar ve gaz kullanması durumunda üretilen soğutma etkisinin birim ekserji maliyetibelirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
THERMOECONOMIC ANALYSIS of ABSORPTION COOLING SYSTEMSACCORDING to SECOND LAW by USING FUMES, VAPOR and GASHerman Krikor KÜRTYANMechanical Engineering, M.S. ThesisThe explanation of the practicing areas of absorption cooling systems and these systems?sclassification in terms of the energy sources which they use has been done. Their fundamentalworking principles, the functions of the components which form is system and the matterswhich ought to be paid attention in operation condition has been explained, also the positiveand negative sides of this system has been determined. The details have been explained byclassifying absorption cooling systems according to fluid binaries and stage-effect numberswhich they use. For single stage ammonia / water absorption cooling systems which includerefrigerant and solution heat exchanger with rectification column, the examine is doneaccording to first and second laws of thermodynamic for the whole and components of thismachine. In the position that the natural gas that is possible to be used in absorption coolingmachines burns, the first and second laws analysis have been made real for the systems wherechemical reactions occur. For absorption cooling system, economic and thermoeconomicanalysis has been done. In numerical practicing way, if the absorption cooling system usesgas, exhaust gas and vapour; unit exergetic cost of the produced cooling effect has beendetermined.