Robust entanglement in atomic systems
Atom sistemlerinde kalıcı dolaşıklık
- Tez No: 198894
- Danışmanlar: PROF. DR. ALEXANDER SHUMOVSKY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Quantum Optics, Quantum Information Theory, EPR paradox, Entan-glement, Cavity Quantum Electrodynamics, Quantum Open Systems, Decoherence, Quantum Noise2
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Atom Sistemlerinde Kalıcı DolaşıklıksüuşOzgü r Cakıreposta:[email protected]üBilkent Universitesi, Fizik Bülü mü ANKARAou uEylü l 2005uüOzetKalıcı atomik dolanık durumları oluşturabilecek bir dizi teorik model ve bu mod-sellerin bugü nkü teknoloji ile gerşekleştirilebilmesi işin değişik deneysel yüntemleruu c s c gs oü c seviyeli atomlarda en alt enerji seviyesine dipolonerilmiş ve irdelenmiştir. Uşü s sgeşisi mü mkü n olmadığı işin omrü uzun olan yarı-kararlı seviyeler kullanılarak, boşc uu gc ü u suzayda bile dolanıklığını koruyabilecek Bell durumlarının deterministik bir şekildeg sËoluşturulabilmesi uzerinde duruldu. Ikili atomik dolanık durumların kovukşuklardas ü cideal koşullarda oluşturulabilmesi uzerinde durulmuş ve coklu dolanık durumlaras s ü s şgenellenmiştir. Bu sistemlerin kendiliğinden yayımladıgı fotonlar dolanıklığın oluşumunas g g sişaret eder.sCok seviyeli atomların saşılım ve emilimin mevcut olduğu bir ortamda birbir-ş c gleriyle ve elektromagnetik(EM) alanla etkileşimleri calısılmış ve bu sonuşlar uc se-s ş s c üşüviyeli atomlara uygulanmıştır. Onerilen ?kalıcı dolanık durumların? sistemin mikrokü reciks ucınlaşlar kullanılarak gerşekleştirilebilmesi irdelenmiştir. Mikrokü recikler EM alanınş c c s s ugenliği ve yü ksekliği belirli rezonanslar güstermesine neden olur ve bu sayede etraftakig u g oatom ve EM alan arasında geşiş frekansına bağlı olarak zayıf veya güclü etkileşim re-cs g uş u sjimlerine ulaşılabilir. Gerşekşi durumlarda bile birbirlerinden yeterince uzak mesafedes ccbulunan atomlar arasında yü ksek oranda dolanıklığın oluşabilmesi mü mkü ndü r.u g s uuuBir sonraki aşamada atomik dipoller arasında durağan dolanık durumların oluşumus g scalısılmıştır. Klasik bir EM dalga tarafından beslenen iki dipolun boş uzayda bileş s sdolanık duruma geşebilecekleri ortaya cıkmaktadır. Bu dolanık durumların en carpıcıc ş şozelliklerinden birisi ortaya cıkan durumun baslangış durumundan bağımsız olmasıü c gve kurulan sistem korunduğu sü rece dolanık durumun korunmasıdır.gu1Kovukşuklarda emilim etkileri, bu tü r gerşekşi kovukşuklardan fotonik kuvantumc u cc cdurumların dışarı cıkartılması incelenmiş ve bu sistemler işin işeri gelen ve dısaris s c ccıkan durumlar arasında ilişki kurulmuştur.ş s sAnahtar Süzcükler: Kuantum Optik, Kuantum Bilgi Kuramı, EPR paradoksu, Dolanıklık,ouOyuk Kuantum Elektrodinamiği, Aşık Kuantum Sistemler, Kuantum Uyumsuzlaşma,g c sKuvantum Gü rü ltüuu u2
Özet (Çeviri)
Robust Entanglement in Atomic SystemsüuşOzgü r Cakıremail:[email protected] University, Physics Department ANKARASeptember 2005AbstractVarious models for generation of robust atomic entangled states and their imple-mentation with current accessible technologies are proposed and worked out. De-terministic creation of long living Bell states with respect to metastable states inthree-level Î type systems is studied. Strong atom-ï¬eld coupling drives atoms into atransient entangled state followed by an irreversible evolution towards a long-livingmaximally entangled state featuring robustness against dipole-allowed transitions.First, generation of pairwise atomic entanglement in cavities in ideal case is dis-cussed, extension to multi-party entangled states is made. Observation of photonsemitted from the system signals the generation of a Bell state.The interaction of multi-level atoms with body-assisted electro-magnetic ï¬eldin the presence of dispersing and absorbing media is studied and these results areapplied to the description of a pair of Î type atoms passing by a microsphere.Microspheres give rise to resonances of well deï¬ned height and width with easyaccess to strong and weak coupling regimes for atom-ï¬eld interaction, thus enablingrealization of the proposed scheme of ?robust entanglement of three-level atoms?.Even in realistic settings it is possible to obtain quite high amount of entanglementat spatially well separated distances.Then we focus on steady state entanglement between atomic dipoles. It is shownthat two dipoles in free space driven by a classical driving ï¬eld become entangled inthe steady state. The crucial point is that, this entanglement is irrespective of theinitial state and may be preserved as long as the engineered system is kept intact.1Absorption eï¬ects in real cavities are studied, and an input-output relation isformulated in the presence of a source in the cavity. Extraction of non-classicalphoton states from a cavity is investigated.