Birleşik analizde Stirling sayıları ve uygulamaları
Stirling numbers and applications in combinatorial analysis
- Tez No: 198912
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Birinci ve İkinci Tip Stirling Sayları, p-Stirling Sayıları, ArtanFaktoriyel Fonksiyonu, Azalan Faktoriyel Fonksiyonu
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
BİRLEŞİK ANALİZDE STIRLING SAYILARI VE UYGULAMALARIBirol İBİŞMatematik, Yüksek Lisans TeziBu çalışmada, Stirling Sayıları ve bu sayıların sahip oldukları özellikler üzerindeçalışılmıştır.Birinci bölümde ileriki bölümlere temel teşkil eden bilgilere yer verilmiştir.İkinci bölümde, Birinci Tip Stirling Sayıları tanımlanıp, bu sayıların sahip oldukları özelliklerincelenmiştir.Üçüncü bölümde, İkinci Tip Stirling Sayıları tanımlanıp bu sayıların sahip oldukları özelliklerincelenmiştir.Dördüncü bölümde, Birinci ve İkinci Tip p-Stirling Sayıları tanımlanıp bu sayıların sahipoldukları özellikler incelenmiştir.Son olarak incelemiş olduğumuz Stirling Sayılarını hesaplayan MATLAB programlarıgeliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
STIRLING NUMBERS AND APPLICATIONS IN COMBINATORIAL ANALYSISBirol İBİŞMatematik, M.S. ThesisIn this study, Stirling Numbers and the properties of these numbers were studied.The firstchapter involves knowledge that will form a basis for the next parts.In the second chapter, Stirling numbers of the first kind were defined and their propertieswere discussed.In the third chapter, Stirling numbers of the second kind were defined and their propertieswere discussed.In the fourth chapter, p-Stirling numbers of the first and second kinds were defined and theirproperties were discussed.Finally, MATLAB programs that calculate the studied Stirling numbers, were developed.