Watermarking via zero assigned filter banks
Sıfır atamalı süzgeç kümeleri ile dalgalama
  1. Tez No: 199034
  2. Yazar: ZEYNEP YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÖZGÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Wavelets, filter banks, zero assignment, watermarking
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Işitsel ve gürsel dosyalar işin sıfır atamalı süzgeş kümeleri yoluyla dalgacıkayrışımına dayalı bir damgalama yüntemi ünerilmiştir. Sıfır atamalı süzgeşkümeleri yüksek ve alşak geşiren süzgeşlerde atanmış sıfırlara sahip, mükemmelyeniden inşa üzelliğinde, bileşik dürdül ikiz (conjugate quadrature mirror) süzgeşkümeleridir. Bunlar Daubechies dalgacıklarını doğuran süzgeş kümelerinin birgenellemesine tekabül eder.Damgalama yüntemi, verilen bir zaman ya da uzay işaretini sabit boyuttakişerşevelere ayırmak, her şerşevenin değişik atanmış sıfırlara sahip süzgeş kümeleriile dalgacık ayrışımını hesaplamak, dalgacık ayrışımındaki uygun bir katsayıkümesini sıkıştırmak ve şerşeveleri sıkıştırılmış katsayılarından yeniden inşaetmekten oluşur. Gerşekte, bu yüntem her şerşeveye o şerşevenin dalgacıkayrışımında kullanılan süzgeş kümesine bağlı olarak `0' yada `1' bitini kodlar.Yüntemin algısal olarak saydam ve kanal gürültüsüne olduğu kadar damgayı or-tadan kaldırmaya yünelik gürültüden arındırma, kestirme ve sıkıştırma gibi şeşitlisaldılara karşı da dinş olduğu güsterilmiştir. Ayrıca algoritma üzgün işarete tespitaşamasında ihtiyaş duymaz.Bu yüntemde kullanılan şoklu onay anahtarlarınınbant genişliği gereksinimi de makuldur.Anahtar süzcükler : Dalgacıklar, süzgeş kümeleri, sıfır atama, damgalama.
Özet (Çeviri)
A watermarking scheme for audio and image files is proposed based on waveletdecomposition via zero assigned filter banks. Zero assigned filter banks are per-fect reconstruction, conjugate quadrature mirror filter banks with assigned zerosin low pass and high pass filters. They correspond to a generalization of filterbanks that yield Daubechies wavelets.The watermarking method consists of partitioning a given time or space sig-nal into frames of fixed size, wavelet decomposing each frame via one of two filterbanks with different assigned zeros, compressing a suitable set of coefficients inthe wavelet decomposition, and reconstructing the signal from the compressedcoefficients of frames. In effect, this method encodes the bit `0? or `1? in eachframe depending on the filter bank that is used in the wavelet decomposition ofthat frame.The method is shown to be perceptually transparent and robust against channelnoise as well as against various attacks to remove the watermark such as denois-ing, estimation, and compression. Moreover, the original signal is not neededfor detection and the bandwidth requirement of the multiple authentication keysthat are used in this method is very modest.