Optik dielektrik dalga kılavuzları
Optical dielectric waveguides
  1. Tez No: 199126
  2. Yazar: HAYRETTİN AKINCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Science and Technology, Electrical and Electronics Engineering, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dalga, Dalga Kılavuzu, Optik, Fizik, Wave, Waveguides, Optic, Physics
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tezde, ışık taşımak için kullanılan optik dalga kılavuzları ele alınmıştır. Dalgakılavuzları, düzlem ayna, düzlem dielektrik, dikdörtgen ayna, dikdörtgen dielektrik, vesilindirik fiber olarak sınıflandırılabilir.Dalga kılavuzlarında meydana gelen mod, mod sayısı, grup hızı, alan, alan dağılımı,dalga denklemi, sınır değer problemi, etkin indis yöntemi gibi bir çok kavram ayrıntılı olarakincelenmiştir.Dalga kılavuzlarının geometrisi ve bağlanma özellikleri çok önemlidir. Bu özelliklerdalga kılavuzlarının seçiminde etkilidir. Optik dalga kılavuzları, optik ve optoelektronikaygıtlar arasındaki bağlantıları sağlar.Haberleşme, sağlık teknolojisi, görüntüleme teknolojisi alanlarında optik dalgakılavuzlarının bir çok uygulaması vardır. Bunun yanında, gelecekte de bunların yeniuygulama alanları ortaya çıkacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, optical waveguides are investigated that use to carry light. Waveguidesmay be classified as planar mirror, planar dielectric, rectangular mirror, rectangular dielectricand cylindirical fiber.Many concepts such as modes, number of modes, group velocity, field, fielddistribution, wave equation, boundary value problem, effective index method are discussed indetail which occur within waveguides.The geometry and coupling properties are very important. These properties are veryeffective for choising appropriate waveguides. Optical waveguides provide the connectionsbetween optical and optoelectronic devices.There are many applications of optical waveguides in communications, medicaltechnology, imaging technology area. However, new applications of these will also arise inthe future.