Prefabrik betonarme endüstri yapılarının dış perde duvar uygulaması ile güçlendirilmesi
Strengthening of precast rc industrial buildings with external shear walls
- Tez No: 199145
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN GÖNEN, PROF.DR. YUNUS ÖZÇELİKÖRS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Deprem Mühendisliği, Makine Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Mechanical Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Prefabrik betonarme, sanayi yapıları, deneysel çalışma, deprem, dışperde duvar, güçlendirme, Precast concrete, industrial buildings, experimental study, earthquake, externalshear wall, strengthening
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
PREFABR K BETONARME ENDÜSTR YAPILARININ DIŞ PERDE DUVARUYGULAMASI LE GÜÇLEND R LMESHAL L NOHUTCUÖZETBu çalışmada mevcut prefabrik betonarme sanayi yapılarının deprem davranışı deneyselolarak incelenmiş ve dış perde uygulaması ile güçlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmadaöncelikle , mevcut prefabrik endüstri yapıları hakkında yerinde incelemeler yapılmıştır. Bukonuda önceden yapılmış olan çalışmalar araştırılmış ve karşılaştırmalar yapılarak buyapıların ortak özellikleri, özellikle zayıflıkları, tespit edilmiştir.Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik, 1998 (ABYYHY 98) denönce yapılmış olan tek katlı prefabrik betonarme sanayi yapıları 1998 Ceyhan Depremi ve1999 Marmara depreminde kötü performans göstermiştir. Bu yapılardaki zayıflıklarınbaşlıcaları; sistemin yanal rijitliğinin yetersiz olması , sistemin bir bütün olarak çalışmasınısağlayacak bir Rijit diyaframın olmaması, Çatı makaslarının yana devrilmesi ve yere düşmesi,kolon guselerinin kısa olması, kolon diplerinde mafsallaşma problemleri olarak tespitedilmiştir.Yapının davranışı detaylı olarak verilmiştir. Yapının sonlu eleman modeli oluşturulmuşve mod analizi, doğrusal olmayan statik itme analizi ve eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi'negöre yapının her iki yönde deprem analizi yapılmıştır. Analiz sonuçlarında yeterli olmayansistem her iki yönde güçlendirmeye karar verilmiştir.Eleman deneyleri ve prefabrik yapı deneyleri yapılmış, deney ve sonuçları ayrıntılı birşekilde verilmiş ve teori ile uygunluğu gösterilmiştir. Daha sonra güçlendirilmiş çerçevedeneyi yapılmış ve güçlendirmenin etkisi gösterilmiştir. Deneysel sonuçlar kuramsalhesaplar ile karşılaştırılmış ve birbirine oldukça yakın olduğu görülmüştür.Sonuçlar bölümünde mevcut PBA yapılarının davranışı özetlenmiş, deprem bakımındanrisk taşıdığı, geçmiş depremlerde hasar gördüğü, can ve mal kaybı riskinin çok büyük olduğuve öncelikle güçlendirilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Kolon, perde, çerçeve, güçlendirilmişçerçeve deneylerinin sonuçları özetlenmiştir. Konuyla ilgili yapılacak olan deneyler hakkındabilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
STRENGTHENING OF PRECAST RC INDUSTRIAL BUILDINGS WITHEXTERNAL SHEAR WALLSHAL L NOHUTCUSUMMARYIn this study, seismic behavior of precast reinforced concrete (PRC) industrial structureshave been investigated experimentally and then, strengthened with external shear wall. Firstof all, the mentioned structures were examined in situ. Related studies, made about thissubject are collected from the literature. Common properties and weaknesses of the systemwere determined.The performance of PRC industrial structures constructed before the preparation of 1998Turkish Earthquake Code were quite poor during 1998 Ceyhan earthquake and 1999 Marmaraearthquake. One of the reasons for poor performance is insufficient lateral stiffness of thesystem. On the other hand, there is no rigid diaphragm in the system that provides roofelements behavior together. Tilting of the roof beams and dropping to the floor due toinsufficient connection between roof beam and column short cantilever, plastic hinge bottomof the column were the common weaknesses.Behavior of the structure was given in detail in the study. Finite element model of thestructure have been modeled. Mode analyses, nonlinear static pushover analysis andearthquake analysis with equivalent earthquake load method both direction of the structurehave been made. At the end of the analysis, insufficient structure has been strengthened in theboth direction.Element tests and precast concrete industrial structure model frame tests have been madeand results were given in detail and convenient with theory is indicated. Then strengthenedframe test has been made and effect of the strengthening is indicated. Test results have beencompared with the theorical results and convenient has been indicated.In the results section, behavior of existing structures have summarized. Risky inearthquake, damaged after earthquake, loss of life and economy were too much. First of allstructure must be strengthened. Column, frame, strengthened frame test results have beensummarized. Knowledge of following test about subject has been given.