Optimization of conditions of metallothermic reduction of rare earth preconcentrates
Nadir toprak metalleri ön konsantrelerinin metalotermik yöntemle indirgenmesi işleminde koşulların optimizasyonu
  1. Tez No: 199200
  2. Yazar: SERKAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ TOPKAYA, PROF. DR. AHMET GEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nadir toprak metalleri-demir-silisyum alaşımı, bastnasit, metalotermik indirgeme, Rare earth ferrosilicon, bastnasite, metallothermic reduction
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZNADİR TOPRAK METALLERİ ÖN KONSANTRELERİNİNMETALOTERMİK YÖNTEMLE İNDİRGENMESİ İŞLEMİNDEKOŞULLARIN OPTİMİZASYONUYILMAZ, SerkanM.S., Metalurji ve Malzeme Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Yavuz TOPKAYAOrtak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet GEVECİOcak 2007, 65 sayfaNadir toprak metalleri-demir-silisyum alaşımı demir-çelik metalurjisindeönemli bir katkı malzemesidir. Temel olarak kükürtün çelik içerisindeki zararlıetkilerinin kontrolunü sağlamak ve dökme demir içindeki grafit yapılarının şeklinikontrol etmek için kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin Beylikahır-Eskişehir yöresinde bulunan bastnasit cevherinden hazırlanan ön konsantrekullanılarak nadir toprak metalleri-demir-silisyum alaşımlarının metalotermikindirgeme yöntemiyle üretilmesi ve en uygun üretim koşullarının saptanmasıdır.Çalışma süresince, nadir toprak metalleri ön konsantresi aluminyum veferrosilisyum kullanılarak indirgenmiş ve nadir toprak metalleri-demir-silisyumalaşımları üretilmiştir. İndirgenme için en uygun koşullar, süre, sıcaklık, indirgeyicimiktarları ve curufun baziklik oranı, indüksiyon fırını kullanılarak gerçekleştirilenergitme işlemleri vasıtasıyla bulunmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonunda bulunan enuygun koşullarda, ağırlıkça % 39.3 nadir toprak metalleri, % 37.5 silisyum, % 19.3demir ve % 3.9 aluminyum içeren nadir toprak metalleri-demir-silisyum alaşımı %57.7 nadir toprak metalleri eldesiyle üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE OPTIMIZATION OF CONDITIONS OF METALLOTHERMICREDUCTION OF RARE EARTH PRECONCENTRATESYILMAZ, SerkanM.S., Metallurgical and Materials Engineering DepartmentSupervisor: Prof. Dr. Yavuz TOPKAYACo-Supervisor: Prof. Dr. Ahmet GEVECİJanuary 2007, 65 pagesRare earth ferrosilicon alloy is an important additive for ferrous metallurgy. Itis mainly used to control the detrimental effects of sulfur in steel and to modifygraphite structures in cast iron. The aim of this study was to optimize the conditionsfor the production of rare earth ferrosilicon alloy by metallothermic reductionprocess using a preconcentrate prepared from a bastnasite type of ore present in theBeylikahır-Eskişehir region of Turkey.In this study, the rare earth preconcentrate was reduced by aluminum togetherwith ferrosilicon and rare earth ferrosilicon alloys were produced. The optimumconditions of reduction, which are time, temperature, reducer amounts and thebasicity of the slag phase, were investigated by smelting in an induction furnace. Atthe end of the study, a rare earth ferrosilicon alloy containing 39.3 % rare earths,37.5 % silicon, 19.3 % iron and 3.9 % aluminum was produced under the optimumconditions determined with 57.7 % rare earth metal recovery.