Hydrological model study in Yuvacık dam basin by using GIS analysis
Yuvacık barajı havzasında CBS analizi ile hidrolojik model çalışması
  1. Tez No: 199207
  2. Yazar: FATİH KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜNAL ŞORMAN, YRD. DOÇ. DR. ZUHAL AKYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Mühendislik Bilimleri, Geodesy and Photogrammetry, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Mike11, Hidrolojik Model, Eğri Numarası, Topoğrafik Indeks, CBS, Mike11, Hydrological Model, Curve Number, Topographic Index, GIS
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışmada, Yuvacık baraj havzasında Mike11 modeli kullanılarak yarı dağıtımlıhidrolojik model çalışmaları yapılmıştır. Havza 257.8 km2 dreanaj alanı ile Izmitilinin 12 km güney doğusunda yer almaktadır. Havza Kirazdere, Kazandere veSerindere olmak üzere herbiri kendi karakteristikleri ile temsil edilen üç ana althavzaya bölünmüştür. Havzada kaydedilen pik akımlar hem kar erimesi, hemdeyağış olaylarından oluşmuş olup, 2001-2006 yılları arasındaki gözlenen akımlargünlük ve saatlik olaylar olarak iki gruba ayrılmıştır. Günlük kar erimesi ve kar üstüyağmur olayların benzetimleri için model programının NAM modülü, saatlik yağışolaylarının benzetimleri içinse UHM modülü kullanılmıştır.Saatlik olayların alansal katılım ve topoğrafik indeks değerlerinin birlikte kullanımıile havzada yeni bir eğri numarası bulma yöntemi önerilmiştir. Yeni bulunan eğrinumaraları birim hidrograf modülünde kullanılmış ve klasik SCS-CN metodununCBS analizi uygulanması ile doğrulanmıştır.Çalışma sonucunda her alt havzanın parametreleri saatlik ve günlük olaybenzetimleri ile kalibre edilmiştir. Benzetim sonucunda oluşan akımlar gerçekleşenakımlarla karşılaştırılmış olup, model sonuçları görsel ve istatistiksel olarak testedilmiştir. Model çalışmaları yılın değişik mevsimlerindeki akım hesabı için iyisonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, semi-distributed hydrological model studies were carried out with theMike11 model in Yuvacık dam Basin. The basin with a drainage area of 257.8 km2 islocated in 12 km South East of Izmit city in Türkiye. The basin is divided into threesub-basins named as Kirazdere, Kazandere and Serindere where each sub-basin isrepresented by its own characteristics. The largest peaks of inflow were observedwhen the storm events occur due to both snowmelt and rain. Therefore, observedflows for the period of 2001-2006 were grouped as daily and hourly storm eventsaccording to the event types such as rainfall, snowmelt or mixed events. Rainfall-Runoff Model (NAM) module of the model was used for the simulation of dailysnowmelt and rain on snow events and Unit Hydrograph Method (UHM) modulewas used for the simulation of hourly rainfall events.A new methodology is suggested for the determination of Curve Number (CN) of thesub-basins by using the fractional area and topographic index values combined withhourly model simulations. The resulting CN values were used in the UHM moduleand the suggested CN approach has been validated with the classical SCS-CNapproach with GIS analysis.As a result of the study, the parameters of each sub-basin are calibrated with hourlyand daily model simulations. The resulting flows are compared with the observedflows where model efficiency is tested with visual and statistical evaluations. Themodeling studies give promising results for the computation of runoff duringdifferent seasons of a year.