Assessment of hand-type hammer drill bits under percussive loading
El tipi darbeli matkap uçlarının vurma yükü altında değerlendirilmesi
- Tez No: 199229
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇALIŞKAN, PROF. DR. ERMAN TEKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Vurarak Delme, Gerilme Dalgaları, Sonlu Eleman Yöntemi, Verimlilik, Keski Muayenesi.-2, Percussive Drilling, Stress Waves, Finite Element Method, Efficiency, Chiseling Test.-2
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Vurarak delme işleminde matkap ucunun görevi çekicin başlangıçtaki kinetikenerjisini iş parçasına gerilme dalgaları cinsinden nakletmektir. Bu naklinverimliliği ve işlem boyunca matkap ucunun maruz kaldığı gerilmeler, gerilmedalgalarının durumuna bağlıdır. El tipi darbeli delme işleminde ucun boyutlarınıdeğiştirmek, gerilme dalgalarının yayılma ve birbirine etki etme koşullarınıdeğiştirmek demektir.Bu çalışmada, sonlu eleman yöntemi kullanılarak, el tipi darbeli matkap uçlarındadalgaların yayılması ve birbirine etki etmesi, matkap ucu boyutlarına göreincelenmiştir. Temel amaç, boy ve kalınlığın bir el tipi matkap ucunun verimliliğive gerilme geçmişi üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Sonuçlar, boyutlarınetkisini değiştiren bir faktör olan iş parçası sertliğine bağlı olarakdeğerlendirilmiştir. Ayrıca, uçları vurma yükü altında denemek için kullanılankeski muayenesi, ince ve kısa matkaplar arasındaki farkları meydana çıkarmak içinicra edilmiş, sonuçlar sonlu eleman simülasyonları yardımıyla açıklanmıştır.-1-Matkap uçlarının vurma yükü altındaki verimlilikleri ve gerilme geçmişlerinikalınlık, boy ve iş parçası sertliğine göre açıklayan sonuçlar çıkarılmıştır. Sonolarak, keski muayenesinin gerçek hayat sonuçlarının simülasyon sonuçları ileuyum içerisinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The task of a drill bit in percussive drilling is to transport the initial kinetic energyof the hammer to the workpiece in terms of stress waves. The efficiency of thistransportation and the stresses that the drill bit is exposed to during the process isdependent on the nature of the stress waves. In hand-type hammer drilling,changing dimensions of the bit means changing conditions for the propagation andinteraction of the stress waves.In this study, using finite element method, wave propagation and interaction inhand-type hammer drill bits is investigated with respect to drill bit dimensions. Themain aim is to assess the effect of length and thickness on the efficiency and stresshistory of a hand-type drill bit. The results are evaluated in regard to workpiecehardness, which is a factor changing the effect of dimensions. In addition, chiselingtest, which is used to prove bits under percussive loading, is carried out to detectdifferences between thin and thick drill bits, and the results are explained with thehelp of finite element simulations.-1-Conclusions are drawn revealing the efficiency and stress history of drill bits underpercussive loading with respect to thickness, length and workpiece hardness.Finally, it is seen that the real-life results of chiseling test are in agreement with thesimulation results.