Development of a risk assessment tool for post-project appraisal
Proje sonrası risk değerlendirmesini destekleyen program geliştirilmesi
- Tez No: 199275
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TALAT BİRGÖNÜL, DOÇ. DR. İREM DİKMEN TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Risk Yönetimi, Risk Değerlendirmesi, Proje SonrasıDeğerlendirmevii, Risk Management, Risk Assessment, Post-Project Appraisalv
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZPROJE SONRASI RİSK DEĞERLENDİRMESİNİ DESTEKLEYENPROGRAM GELİŞTİRİLMESİAnaç, CanerYüksek Lisans.,İnşaat MühendisliğiTez Yöneticisi: Prof. Dr. Talat BirgönülYardımcı Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr.İrem Dikmen TokerŞubat 2007, 85 Sayfaİş dünyasındaki rekabetin artması ile beraber, şirketlerin bilgi yönetimi konusundakibecerileri bir kritik başarı faktörü olmuştur. Rekabet avantajı kazanabilmek içingerekli bilginin toplanıp, analiz edilip, tekrar kullanılarak stratejik karar vermesürecinin desteklenmesi gerekmektedir. Benzer şekilde, inşaat şirketleri de,belirlenmiş hedeflerine ulaşmak için ellerindeki bilgileri (tamamlanmış ve devameden projeler) uygun bir bilgi yönetimi anlayışı ile kullanmak durumundadırlar.Proje sonrası değerlendirme, kurumsal belleği güçlendirmeyi hedefleyen, kurumsalöğrenme mekanizmalarından biridir. Kurumsal belleğin oluşturulması, inşaatsektorünün proje tabanlı yapısı ve bilginin sistematik yönetim eksikliğindenkaynaklanan kurumsal unutkanlık düşünüldüğünde büyük önem arz etmektedir.viŞirketler gelecek projelerde aynı hataları tekrarlamamak için özellikle riskkaynakları ve etkileri ile ilgili bilgilere gereken önemi vermek zorundadırlar.Risk yönetimi, risklerin tanımlanması, analizi ve bir projede en uygun getiri-riskdengesini sağlayacak stratejilerin geliştirmesi aşamalarından oluşan bir yönetimsistemidir . Risk yönetimi, bir çok araştırmacı tarafından inşaat projelerindeki kritikbaşarı faktörlerinden biri olarak gösterilse de, sektör katılımcılarının risk yönetimikonusunda yeteri kadar bilinçli olmadığı ve risk yönetimini kolaylaştıracak karardestek sistemlerinin bulunmadığı, bu sebeplerle de risk yönetiminin çoğunluklasistematik olarak uygulanamadığı bilinmektedir. Genellikle riskler, projebaşlangıcında belirlenir, değerlendirilir ve analiz sonuçları bütçeye eklenecek riskprimlerini belirlemek amacıyla kullanılır. Proje tamamlandıktan sonra son birdeğerlendirme genellikle yapılmaz. Bu çalışmada, bir firmanın ileridegerçekleştireceği projelerde, risk değerlendirmelerinin gerçekçi olarak yapılabilmesiiçin, proje sonrası değerlendirme aşamasında, gerçekleşmiş olan problemlerin verisk etkilerinin değerlendirilmesi ve gerekli bilgilerin bir veritabanında saklanmasıönerilmektedir. Gerçekleşmiş riskler, etkilerine ve kaynaklarına ya da kullanılanstratejilerin etkinliğine göre değerlendirilebilir ve böylece şirketler gelecektekiprojeler için daha gerçekçi risk yönetim planları hazırlayabilirler.Bu tezin amacı, risk değerlendirme sürecinde kullanılabilecek bir bilgi modelioluşturmaktır. Model, proje süresince proje risk bilgisinin kaydedilmesi ve riskgerçekleşmelerinin veri tabanında saklanması prensibine dayalı, bilgi akışdevamlılığı gösteren bir yapı olarak tasarlanmıştır. Geliştirilen veri tabanı sistemigerçek bir inşaat projesi üzerinde denenmiş ve potansiyel kazanımları irdelenmiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDEVELOPMENT OF A TOOL TO SUPPORT RISK ASSESSMENT AS APART OF POST-PROJECT APPRAISALAnaç, CanerM.Sc.,Department of Civil EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Talat BirgönülCo-Supervisor: Assoc. Prof. Dr.İrem Dikmen TokerFebruary 2007, 85 pagesAs competition in the business environment increases, knowledge managementbecomes a critical success factor. Firms should be able to gather, analyze and reuseknowledge to support their strategic decisions. Construction firms should alsoanalyze information in hand (completed and on going project data) and make it apart of their learning mechanism. Post-project appraisal is an organizational learningmechanism aiming to form an organizational memory. Organizational memory is aremedy for organizational amnesia, which is a very common problem in theconstruction industry due to the project-specific nature of the industry and lack ofsystematic ways to manage knowledge. Particularly, information about risks andtheir consequences is an important piece of knowledge that the firms should refer toin the forthcoming projects in order not to do the same mistakes.ivRisk management comprises of risk identification, analysis and formulation of riskresponse strategy to maintain an optimum risk-return structure in a project. It isagreed upon by many researchers that, although risk management is accepted as oneof the critical success factors for construction projects, project participants generallydo not have sufficient knowledge pertinent to risk management concept and thenumber of tools which facilitate the risk management process is rather low.Typically, companies carry out a risk assessment exercise at the start of a projectand the obtained risk ratings are used to determine contingency. However, after theproject is over, a final assessment is not usually carried out. The main idea in thisstudy is that, in order to improve the risk assessment process in forthcoming projects,risk assessment should be a part of post-project appraisal. Risk events that actuallyhappened may be classified according to their sources and impacts (monetary/non-monetary) as well as the effectiveness of utilized response strategies. Consequently,companies may learn from what had happened in previous projects and preparemore realistic risk management plans in the future.The major objective of this thesis is to develop a project risk managementinformation model for risk assessment using historical data in order to improve riskassessment process in forthcoming projects. The framework is modeled to ensureinformation continuity throughout the project life cycle by storing and reusingproject information that resides in risk event databases. The applicability of thedeveloped database system is tested on a real construction project and potentialbenefits are discussed.