Design and analysis of fixturing in assembly of sheet metal components of helicopters
Helikopter sac parçalarının montajına yönelik bağlama aparatı tasarım ve analizi
  1. Tez No: 199276
  2. Yazar: FATİH MEHMET BAYAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA İLHAN GÖKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sac Malzeme Montajı, Bağlama Aparatı Tasarımı, Helikopter Parçaları, Sonlu Eleman Analizi, Sheet Metal Assembly, Fixture Design, Helicopter Components, Finite Element Analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Havacılık endüstrisinde kullanılan esnek sac parçaların montajı zorlu birişlemdir. Bu çabada bağlama aparatları önemli bir yere sahiptir veendüstride yaygın olarak kullanılmaktadır. Kolayca deforme olabilen sacparçalar için bağlama aparatı tasarımında, parçaların katı cisimhareketlerinin önlenmesinin yanı sıra, montaj işlemi esnasında oluşabilecekdeformasyonların ve son üründeki esnemenin de dikkate alınması gereklidir.Montajın başarı ile yapılabilmesi, diğer bir deyişle, belirtilen toleranslarauygun nihai ürün elde edebilmesi için tasarım problemine sistematik biryaklaşım uygulanmalıdır. Tasarımcı, özellikle karmaşık yapılarda, girdiboyutsal sapmalar ile son üründeki sapmaları ilişkilendirebilmelidir.Bu çalışmada, helikopter sac malzemelerinin montajına yönelik bağlamaaparatı tasarım ve analizlerinde kullanılacak bir yaklaşım açıklanmıştır.Mevcut yerleştirme ilkelerine uygun olarak belirlenen bir kuyruk konisi içinbir bağlama aparatı tasarımı yapılmıştır. Deformasyona bağlı olarak nihaiürün üzerindeki önemli geometrik unsurlarda oluşabilecek sapmalarınbelirlenebilmesi için ?Sonlu Eleman Analizi? kullanımı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Assembling of the compliant parts used in aviation industry is a challengingprocess. Assembly fixtures are quite important tools in this effort and widelyused in industry. In fixturing of easily deformable sheet metal parts, besidesrestraining the rigid body motion of the parts, the possible deformations thatmay occur during the assembly process and the spring-back effect on thefinal product need to be taken in to consideration. In order to guarantee asuccessful assembling, in other words, to obtain the final product withinspecified tolerances, a systematic approach to the fixture design problem isrequired. The designer should predict the correlation between the inputvariations and the final assembly variation, especially, for the complexassemblies.This study proposes a design and analysis approach in fixturing of sheetmetal assemblies for helicopter components. The design of an assemblyfixture for a particular tail cone has been completed convenient to theexisting locating principles. Finite Element Analysis (FEA) has been realizedin simulating the assembling process in order to predict the possiblevariation of the interested feature on a complex assembly due todeformations.