Cepstral deconvolution method for measurement of absorption and scattering coefficients of materials
Malzemelerin ses yutma ve ses saçma katsayılarının ölçülmesi için kepstral arındırma metodu
  1. Tez No: 199287
  2. Yazar: GÖKHAN ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çınlama odası, rastgele geliş açılı ses yutma katsayısı, rastgele geliş açılıses saçma katsayısı, kepstral arındırma, azami uzunluk serisi, Reverberation room, random-incidence absorption coefficient, random-incidencescattering coefficient, cepstral deconvolution, maximum-length sequence
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Malzemelerin ses yutma ve ses saçma katsayılarının ölçülmesi için bir çok metotgeliştirilmiştir. Bu çalışmada, kepstral arındırma tekniğine dayalı yeni bir metot önerilmiştir.Ölçmeler için, ISO tarafından yakın bir zamanda standardlaştırılmış bir çınlama odası metodu(ISO 17497-1) referans olarak alınmıştır. Ölçeklendirilmiş bir çınlama odasında bir çok ölçmegerçekleştirilmiş ve sonuçlar bu iki metot yani standardda verilen metot ve kepstral arındırmametodu kullanılarak değerlendirilmiştir. İki metot, ses saçma katsayılarının tayini için temelolan dürtü yanıtlarının aynasal olarak yansıyan kısımlarının bulunmasında birbirlerindenayrılmaktadır. Standard metotta, aynasal olarak yansıyan kısımlar, dürtü yanıtlarının eşzamanlı ortalamaları alınarak bulunur. Bununla birlikte, kepstral arındırma metodunda,aynasal olarak yansıyan kısmı elde etmek için ortalama almak yerine kepstral analizyöntemini kullanır. Her iki yaklaşım kullanılarak beş farklı malzeme için elde edilen sonuçlarkıyaslanmıştır. Metotların ikisi de ses yutma katsayıları için hemen hemen aynı değerlerivermiştir. Diğer yandan, kepstral arındırma metodunda, ISO metoduna göre daha düşük sessaçma katsayı değerleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Several methods are developed to measure absorption and scattering coefficients of materials.In this study, a new method based on cepstral deconvolution technique is proposed. Areverberation room method standardized recently by ISO (ISO 17497-1) is taken as thereference for measurements. Several measurements were conducted in a physically scaledreverberation room and results are evaluated according to these two methods, namely, themethod given in the standard and cepstral deconvolution method. Two methods differ fromeach other in the estimation of specular parts of room impulse responses essential fordetermination of scattering coefficients. In the standard method, specular part is found bysynchronous averaging of impulse responses. However, cepstral deconvolution methodutilizes cepstral analysis to obtain the specular part instead of averaging. Results obtained byboth of these two approaches are compared for five different test materials. Both of themethods gave almost same values for absorption coefficients. On the other hand, lowerscattering coefficient values have been obtained for cepstral deconvolution with respect to theISO method.