Structural analysis of polyaniline-polypyrrole copolymers via pyrolysis mass spectrometry
Polianilin-polipirol kopolimerlerinin piroliz kütle spektrometri yöntemiyle yapısal analizi
  1. Tez No: 199288
  2. Yazar: FERİDE TEZAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL KÜÇÜKYAVUZ, PROF. DR. JALE HACALOGLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: polianilin, polipirol, PANI/PPy film, PPy/PANI film, direktpiroliz ku tle spektometrisiüvii, polyaniline, polypyrrole, PANI/PPy film, PPy/PANI film, direct py-rolysis mass spectrometryv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu şalışmanın ilk kısmında saf polianilin (PANI), saf polipirol (PPy), polian-csilin/polipirol ve polipirol/polianilin filmleri ile polianilin-polipirol fiziksel fizikselkarışımı elektrokimyasal yüntemle sentezlendi.s oCalışmanın ikinci kısmında, elektrokimyasal yüntemle sentezlenen homopolimer- ler,şs okopolimerler ve onların fiziksel karışımlarının termal karakterizasyonları TGA, DSC ve direspiroliz ku tle spektrometrisi yüntemleri kullanılarak yapıldı. Genel olarak TGAü oanalizlerinde uc basamakta kutle kaybı oldu˜u güzlendi. Bunlardanüş ü goilki 100 o C ye kadar su kaybından dolayı güzlenirken ikinci basamaktaki kutle kaybıo ü150 o C civarında yine su kaybı ve/veya asit kaybından dolayı güzlendi. Son olarakouc uncu basamak kutle kaybının saf PANI işin 230 o C ve saf PPy işin 280üşü ü ü c coC civarında, dopant ve duşu k molekul ku tleli turlerin matristen şıkışı neticesindeü sü üü ü csügercekleştigi g ozlendi. Ozellikle dopant iyonunun kaybına ba˜lı olarak PANI/PPygsve PPy/PANI filmlerinin bozunum sıcaklı˜ı 272 o C civarında gerşekleşti. Ayrıcag csyu ksek sıcaklıklarda saf PPy'nin PANI'ye güre ısıya karsı daha direnşli oldu˜uü o c ggozlendi.viFarklı dopant (SO4 2− ) konsantrasyonlarında elektrokimyasal olarak sentezle-nen PANI/PPy ve PPY/PANI filmlerinin ısıl karakterizasyonları ve bozunumuru nleri piroliz kutle spektrometri yüntemiyle analiz edilip, karşılaştırıldı. ´üü ü o ss Incelenen tu mümaddeler işin, duşuk molekul kutleli turlerin cıkışı, dopant tabanlı uru nlerin cıkışı vec ü sü üü ü s üü spolimerlerin bozunum uru nlerinin şıkışına ba˜lı olarak uş temel ısıl bozunum basama˜ıüü cs g üc gkaydedildi. Ayrıca dopant konsantrasyonu artarken, sentez esnasında elektrot yu zeyine üncü okaplanan polimerin bozunum miktarının arttı˜ı saptandı.g
Özet (Çeviri)
This thesis describes recent progress in electrochemical preparation of severalconducting polymers. In particular, the synthesis and characterizations of purepolyaniline, pure polypyrrole, polyaniline/polypyrrole and polypyrrole/polyanilinecopolymers and polyaniline-polypyrrole physical blends were studied. The focushas included firstly synthesis of these electrically conductive polymers.Secondly, thermal characteristics of electrochemically synthesized homopoly- mers,copolymers and their physical blends were investigated by thermal gravi- metricanalysis (TGA), differential scanning calorimetry (DSC) and direct pyrol- ysis massspectrometry (DIP-MS) techniques. In general, TGA analysis showed three-stepthermal degradation. The first, at 100 o C, was attributed to water, and unreactedmonomers. The second weight losses observed at around 150 o C was because ofevolution of water and/or acid. Finally, the removal of the dopant ion and lowmolecular weight species from the matrix were observed for pure PANI and pure PPyat 230 and 280 o C, respectively. PANI/PPy films and PPy/PANI films havedecomposition temperatures at 272o C because of the loss of the dopantivion. It was also observed that pure PPy was thermally more resistant than pure PANI.Thirdly, thermal characteristics, and degradation products of electrochemi- callyprepared PANI/PPy and PPy/PANI films in solutions containing variable dopant(SO4 2− ) concentrations were analyzed and compared with pyrolysis mass spectrometry.Similar to TGA study, there were three main thermal degradation steps namely,evolution of low molecular weight species, dopant based products and degradationproducts of polymers. The dopant concentration was monitoredto optimize the degradation behavior. Pyrolysis mass spectrometry data showed that thedegree of degradation of the polymer already coated on the electrodeenhanced as the dopant concentration used in synthesis increased.