The dilemma of flexibility in the spatial development of science parks: The case of METU-Technopolis
Bilim parklarının mekansal gelişiminde esneklik ikilemi: ODTÜ-Teknokent örneği
- Tez No: 199294
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYKAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Esneklik, planlama süreci, tasarım rehberi, kentsel kodlama, master planlama, bilim parkı, teknopark, teknokent.vii, Flexibility, planning process, design guideline, urban coding, masterplanning, science park, techno park, technopolis.v
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
1970'lerde, devletin mülkiyet ilişkileri üzerindeki azalan etkisi ve özel mülkiyerin genişleyenalanı planlama ve tasarım kuramlarında önemli kırılmalara yol açmıştır. Planlamayaklaşımlarındaki bu kırılma `esneklik' kavramının öneminin artmasına yol açmıştır. Bunakarşın, bu çalışma mekansal gelişimin kontrolünde esneklik kavramının tartışılmaz bir çözümdeğil, bir ikilem olduğunu öne sürmektedir. Çünkü esnekliğin tanımı, derecesi ve etkisi süreçtekiaktölere bağlı olarak her aşamada değişebilmektedir. Bir durumda çözüm olarak görünenesneklik, başka bir durumda ise sorunun kendisi haline gelebilmektedir.Bu çalışmada, söz konusu ikiliem bilim parklarının mekansal gelişimi bağlamında ele alınmıştır.Esneklik kavramı teknooji odaklı firmaları barındıran bilim parkları açısından özel bir önemtaşımaktadır. Hem piyasanın hem de bilim parkında yer alan firmaların mekansal gereksinimleri,piyasa koşullarında ve teknolojideki değişimler nedeniyle hızla farklılaşabilmektedir. şte bunedenle esneklik kavramı bilim parklarının fiziksel planlamasında zorunlu bir araç olarakkarşımıza çıkmıştır.Bu bağlamda, ilk olarak esnekliğin farklı planlama ve karar alma yaklaşımlarındaki rolütartışılmıştır. Sonra bilim parklarının ve özellikle ODTÜ Teknokent'in yapısal karakteritanımlanmıştır. Bu çerçevede, ODTÜ Teknokent'in fiziksel gelişim süreci ve esnekliktutumunun bu süreçteki rolü irdelenmiştir. Son olarak, planlama ve tasarım süreçlerindeesnekliğin kontrol edilmesine yönelik birtakım öneriler geliştirilmiştir.vi
Özet (Çeviri)
In 1970?s, significant shifts occurred both in planning and design theories as a response to thedecreasing role of the state in property relations and widening arena of private property. Thisshift in planning approaches led to an increase in the importance of `flexibility? concept.However this study proposes that flexibility in the control of spatial development is not anindisputable solution, but rather it is a dilemma. This is because; the definition, degree and effectof flexibility may change in every step of the process depending on the actors in the process.While it may be a way of solution in one case, it may be the problem itself in another.In the study, this dilemma is discussed in the context of spatial development in science parks.The concept of flexibility has a particular importance in respect to science parks which hostespecially technology based firms. Due to market changes and technology shifts, the spatialrequirements of market and also the tenants change in time rapidly. That is why flexibilitybecomes a necessary tool in the physical planning of science parks.In this context, firstly the role flexibility in different planning and decision-making approaches isdiscussed. Then the structural characteristics of science parks and specifically METUTechnopolis are defined. Within this framework, the physical development process of METUTechnopolis and the role of flexibility in planning and decision making processes is examined.Finally some suggestions for controlling the flexibility in planning and design processes aredeveloped.iv