Building a legible city: How far planning is successful in Ankara
Okunabilir bir kent yaratmak : Planlama Ankara'da okunabilir kent parçaları yaratmada ne ölçüde başarılı?
- Tez No: 199299
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN BARLAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel mge, Okunabilirlik, mgeleştirebilme, nsan Psikolojisi, Algılamanın Gestalt kuralları, Urban Image, Legibility, Imageability, Human Psychology, Gestalt laws ofPerception
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Kent mekanlarnda insanın çevre ile olan algısal ilişkileri insan psikolojisi üzerindeönemlidir. Kentsel okunabilirlik ve imgeselleştirilebilirlik bu ilişkiler üzerine kurulur vefiziksel yapının örgütleyerek yaşanabilir kentlerin bileşenlerini tanımlar. Ancak, birmekanının okunabilir olup olmamasında okunabilirlik bileşenlerinin tanımlanması yeterlideğildir.Bu tez, mekansal okunanabilirlik bileşenleri arasındaki ilişkilerin Gestalt kanunlarınınyeniden yorumlanması ile yeniden tanımlanabileceğini ve bazı göstergelerinoluşturulabileceğini öne sürmektedir. Tezin amacı, planlamanın ne ölçüde okunabilirmekanlar yarattığını mekansal okunabilirlik göstergeleri kullanılarak irdelemektir. Tez,bunun yanı sıra hangi konuların bir mekan parçasının diğerlerinden daha kolay okunabilirolmasına neden olduğunu da araştırmaktadır. Bu amaçla, çeşitli alt bölgelerin yer aldığıson yıllarda yapılan planlarla gelişimiş Çayyolu bölgesinde karşılaştımalı bir araştırmagerçekleştirilmiştir.Tüm bu araştırmaların sonucu iki boyutlu mülkiyet bölünmeleri ve üç boyutlu imarhaklarına bağlı olarak oluşturulan Çayyolu' nda okunabilirlilik göz ardı edilmiştir. Başkabir değişle, kullanıcıların psikolojik ihtiyaçlarının karşılanması için önemli olan fizikselmekan Çayyolu bölgesinde bütüncül bir yapı sağlamamaktadır.
Özet (Çeviri)
Human environment perceptual relationships have significant effects on humanpsychology in urban spaces. The concepts of urban legibility and imageabilityconcentrate on these relationships and define components to create livable places byorganizing the physical structure. However, determining legibility components is notsufficient in order to define whether a place legible or not.This thesis explores Gestalt laws of perception can be used to re-define the relationshipsamong legibility components by setting some guidelines. The main aim of this thesis is tofind out how far planning is successful in creating legible environments which isevaluated by legibility guidelines set. The thesis also aims to explore issues that make anenvironment more readable than others. To this end, Çayyolu district containing severalsub-districts which are recently developed by plans are examined in a comparable way.The result of the analyses show that the concepts of legibility and imageability areunderestimated in planning practices in Çayyolu which is based on two-dimensionalsubdivisions of lands and three dimensional determination of bulks of structures. In otherwords, the Çayyolu district does not provide a legible environment and a whole structurefor observers that their psychological needs should be met.