Students and instructor's perceptions of a blended course : A case study
Çevrim içi öğretim ve geleneksel öğretimin harmanlandığı bir derste öğrenci ve öğretmen görüşleri : Bir durum çalışması
- Tez No: 199314
- Danışmanlar: DR. HASAN KARAASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Harmanlanmış öğrenim, web-tabanlı öğretim, bilgisayar destekli iletişim, online öğrenim, öğrenci algıları.vii, Blended learning, web-based instruction, computer mediated communication, online learning, students? perceptions.v
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZÇEVRİM İÇİ ÖĞRETİM VE GELENEKSEL ÖĞRETİMİNHARMANLANDIĞI BİR DERSTEÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ :BİR DURUM ÇALIŞMASIÇetiz, İlknur DenizYüksek Lisans, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi BölümüTez Yöneticisi: Dr. Hasan KaraaslanAralık, 2006, 99 sayfaBu çalışma ile öğrencilerin harmanlanmış öğrenim ortamında, web-tabanlı öğretimile ilgili algıları analiz edilmiştir. Öğrencilerin, harmanlanmış öğrenim deneyimleri,ders web sayfası ve ders öğretmeni ile iletişim düzeyi hakkındaki görüşleri,beklentileri, yorumları incelenmiştir.Bu durum çalışması 2004-2005 öğretim yılı bahar döneminde, Orta Doğu TeknikÜniversitesi (ODTÜ), Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE)Bölümü'nde verilen Bilgi Teknolojileri ve II (CEIT 112) lisans dersindeyürütülmüştür. Çalışmaya 25 adet birinci sınıf BÖTE Bölümü öğrencisi katılmıştır.Ders geleneksel yüzyüze öğretimin web destekli öğretimle harmanlanması ileverilmiştir.viDönem sonunda derse katılan öğrencilerin web tabanlı öğretim hakkındakigörüşlerini belirlemek için anket uygulanmıştır. Bunun yanında, öğrencilerlegörüşme yapılarak onların ders hakkındaki yorumları, beklentileri vetavsiyeleri alınmıştır. Ayrıca, ders öğretmeni ile de görüşme yapılarakkendisinin harmanlanmış öğretim ile ilgili görüşleri belirlenmiştir.Dönem sonunda hem nicel hem de nitel veriler toplanarak analiz edilmiştir.Veri sonuçlarına göre öğrencilerin harmanlanmış öğretimle ilgili algılarınınolumlu olduğu diğer yandan dersin web sitesinin etkililiği konusundakialgılarının kararsız olduğu belirlenmiştir. Ders öğretmeninin bakış açısınagöre harmanlanmış öğrenim öğrenciler için yararlı olmuş ama bilgisayardestekli iletişimin daha etkili kullanılması için öğrencilerin daha çokdesteklenmesi gerektiğini belirtmiştir.Bu çalışma, harmanlanmış öğretimle ilgili ilerde yapılacak araştırmalar içinkatkı sağlamak ve dersi vermekte olan öğretmenin bu çalışma sonuçlarındanfaydalanarak gelecek dönemlerde dersin verimliliğini arttırabilmek içinkullanılabilmesinde yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSTUDENTS? AND INSTRUCTOR?S PERCEPTIONSOF A BLENDED COURSE : A CASE STUDYÇetiz, İlknur DenizM.S., Department of Computer Education and Instructional TechnologySupervisor: Dr. Hasan KaraaslanDecember, 2006, 99 pagesThis study analysed the students? perceptions about the web basedinstruction in a blended learning environment. Students? perceptions,expectations and comments about their blended learning experiences, courseweb site and their communication experiences with the instructor wereinvestigated.This case study was conducted within the Information Technology inEducation II Course (CEIT 112). This course was delivered for theundergraduate course at the Computer Education and InstructionalTechnology Department (CEIT), Middle East Technical University, duringthe 2004-2005 Spring semester. Number of the participants was 25 and allof them were first year CEIT students. This course was delivered as ablended learning which combined face-to-face instruction with the webbased instruction.ivThe questionnaire was used to identify the students? perceptions about theweb based course at the end of the semester. Interviews were conducted at theend of the semester in order to take students? comments, expectations andrecommendations with respect to the course. Also, an interview wasconducted with the instructor to identify his perceptions about the blendedinstruction experiences at the end of the semester.Both quantitative and qualitative data were gathered at the end of thesemester. Data results showed that students had positive perceptions about theblended learning environment and to some extent neutral about theeffectiveness of the course website. According to the instructor?s point ofview, the blended learning was beneficial for the students, but the efficientutilization of computer mediated communication would be better supported.This study can contribute the following research studies related with theblended learning. Also, the instructor of the course can benefit from thisresearch result in order to improve the productivity of the course for the nextterms.