Contributing factors to satisfaction in an online certificate program: A case study
Bir çevrim-içi sertifika programında memnuniyete katkıda bulunan faktörler: Bir durum çalışması
- Tez No: 199345
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAHİDE YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, çevrim-içi öğrenme, öğrenci algıları, öğrencimemnuniyeti, öğrenci memnuniyetini etkileyen faktörler, bilgi teknolojileri, Distance education, online learning, student perception, studentsatisfaction, factors contribute to student satisfaction, information technology
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışmanın temel hedefi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, BilgisayarMühendisliği Bölümü ve Sürekli Eğitim Merkezi ortaklaşa düzenlediği nternetüzerinden eşzamanlı ve eşzamansız iletişim yöntemleri kullanılarak verilenÇevrim-içi Bilgi Teknolojileri Sertifika Programı (BTSP) katılımcılarınmemnuniyetini incelemektir. Bu temel hedefin altında üç amaç vardır. Bunlar,katılımcıların çevrim-içi teknolojilerdeki öz-yeterliliği, çevrim-içi öğrenmeyehazır oluşluk, kontrol odağı, ön bilgisi ve memnuniyeti arasındaki ilişkinin yönüve kuvvetini tanımlamak, çevrim-içi BTSP'nin 1., 2., 3., ve 4. dönemlerindekikatılımcıların memnuniyetini etkileyen faktörleri çözümlemek, ve çevrim-içiBTSP'deki öğretim üyelerinin ve katılımcıların öğrenci memnuniyeti hakkındakigörüşlerini incelemektir. Örneklem, 2004-2005 yılında bu programa kayıt olan 62katılımcı ve programdaki dersleri veren 8 öğretim üyesini kapsamaktadır. Buçalışmada, nitel ve nicel veri toplama yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmanınbulguları, katılımcıların çevrim-içi öğrenmeye hazır oluşluk algılarının,memnuniyetleriyle istatistiksel olarak anlamlı ilişkisi olan tek değişken olduğunuortaya koymuştur. Katılımcıların genel memnuniyetlerinin olumlu düzeydeolmasına rağmen, dönemler ilerledikçe azalmaktadır. Katılımcılar, programdakiöğrenci-eğitimci etkileşimi ve kurumsal destekten memnun olmakla beraber,katılımcıların memnuniyet seviyesi katılımcılar arasındaki etkileşim için düşüktür.Ayrıca, programdaki ders yapısı ve esneklikle ilgili katılımcıların memnuniyetidönemler ilerledikçe azalmaktadır. Ek olarak, katılımcılar ve öğretim üyeleriyleyarı-yapılandırılmış görüşmelerinin, sohbet oturumları ve tartışma listelerininsuretlerinin bulguları, istatiksel analizleri doğrulayıcı sonuçlar göstermektedir.
Özet (Çeviri)
. Prof. Dr. Zahide YILDIRIMMay 2007, 162 pagesThe main aim of this study is to examine participants? satisfaction with onlineInformation Technologies Certificate Program (ITCP) which is based onsynchronous and asynchronous communication methods over Internet offered bycooperation of Computer Engineering Department and Continuing EducationCenter at Middle East Technical University. There are three main purposes underthe main aim. These purposes are to describe the strength and direction ofrelationship between participants? perceptions of online technologies self-efficacy,online learning readiness, locus of control, prior knowledge, and participants?satisfaction; to analyze contributing factors of participants? satisfaction based onsemester 1, 2, 3 and 4 in the online ITCP; and to investigate instructors? andparticipants? views about satisfaction in online ITCP. The sample includes 62participants who enrolled and 8 instructors who offered courses in this onlineprogram in 2004-2005. A combination of quantitative and qualitative datacollection methods are used in this study. The results of the study demonstrate thatparticipants? initial perception of online learning readiness is only a variable thatcorrelate statistically significant with participants? satisfaction. Althoughparticipants? overall satisfaction is generally positive, it decreases over thesemesters of the program. Participants are satisfied with learner-instructorinteraction and institutional support in the program. However, participants?satisfaction level is low for interaction among participants. Also, participants?satisfaction about course structure and flexibility decrease over the semesters inthe program. Moreover, the findings of semi-structured interviews withparticipants and instructors and chat session and discussion list transcripts revealcomplementary results to the statistical analyses.