Asymmetric synthesis of norbornene based 1,4-amino alcohol derivatives and applications in asymmetric diethylzinc reactions
Norbornen temelli 1,4-amino alkol türevlerinin asimetrik olarak sentezi ve asimetrik dietilçinko reaksiyonlarında kullanımı
- Tez No: 199349
- Danışmanlar: PROF. DR. CİHANGİR TANYELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Amino alkol, kiral ligand, asimetrik tepkime, dietilçinko, Amino alcohol, chiral ligand, asymmetric reaction, diethylzinc
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Norbornen temelli cis-1,4-aminoalkollerin asimetrik olarak sentezi ve bunların ligand olarakasimetrik dietilçinko reaksiyonlarındaki uygulamaları meso-anhidrit 50'den başlanaraktamamlanmıştır. Anhidritin kinin veya kinidinli ortamda metanolle verdiği tepkimesonucunda (2R,3S)-(+)-cis-monoester 51 maddesi (98 % e.e.) oluşmuştur. Oluşan bu maddeHMPTA kullanılarak aminlenip, amin grubu sabit tutularak çeşitli Grignard reaksiyonlarındadenenmiştir. Oluşan ürünler lityum alüminyum hidrat kullanılarak indirgenip kiral ligandlarelde edilmiştir.Sonuç olarak, sentezlenen kiral ligandların, (2R,3S)-(-)-57, (2R,3S)-(-)-58, (2R,3S)-(-)-59,(2S,3R)-(+)-60, kiral katalizör olarak asimetrik dietilçinko reaksiyonları üzerindeki etkilerinebakılmıştır. Kullanılan bu aminoalkoller içerisinde en yüksek enantioseçiciliği kiral ligand 60göstermiştir. (69% e.e.)
Özet (Çeviri)
The asymmetric synthesis of chiral norbornene based 1,4-aminoalcohols and theirapplications in asymmetric diethylzinc addition reactions was perfomed starting from meso-anhydride 50. The desymmetrization of this meso-anhydride 50 was done by the usage ofquinine or quinidine cinchona alkaloids with very high enantiomeric excess values (up to 98%ee) and chemical yields. The Quinidine-mediated desymmetrization of meso-anhydride 50with methanol gave (2R,3S)-(+)-cis-monoester 51. The amination of this resulting compoundwith HMPTA was performed and by keeping the amine group constant, the amidoester wastransformed into chiral ligands with Grignard reaction followed by LAH reduction.The effectiveness of 1,4-aminoalcohol type ligands, (2R,3S)-(-)-57, (2R,3S)-(-)-58, (2R,3S)-(-)-59 and (2S,3R)-(+)-60 as chiral catalysts in asymmetric diethylzinc addition reaction tobenzaldehyde were examined and the ligand 60 gave the highest enantioselectivity (69% e.e.)