Effects of student and school related factors on the mathematics achievement in Turkey at eight grade level
Türkiyedeki sekizinci sınıf öğrencilerinin öğrenci ve okula bağlı özelliklerinin matematik başarısı ile ilişkisi
  1. Tez No: 199352
  2. Yazar: AYŞEGÜL ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL GİRAY BERBEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Başarısını Etkileyen Faktörler, TIMSS 2003, Regresyon Analizi, Factors Affecting Mathematics Achievement, Regression Analysis, TIMSS 2003
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmanın amacı matematik başarısın okula bağlı olan faktörler veöğrenciye bağlı faktörlerle ne şekilde açıklanabileceğinin belirlenmesidir. Ayrıcaokula bağlı faktörler ve öğrenciye bağlı faktörlerin akıl yürütme ve temelmatematiksel beceriler düzeylerindeki başarıları nasıl etkilediği de araştırılacaktır.Bu çalışmada temelde öğrencilerin matematik başarı testine verdikleri cevaplar ileöğrenci anketine verdikleri cevaplar birleştirilecektir.TIMSS 2003 Matematik Başarı Testi'nin yayınlanan soruları ile bilişsel alanve konu alanı temel alınarak 3 paralel form hazırlanmıştır. Öğrenci anketi ise TIMSS2003 Öğrenci Anketi ve TIMSS 1999 Öğrenci Anketindeki sorularınbirleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Öğrenci anketinden seçilen yetmiş altı soru temelbileşenler faktör çözümlenmesi kullanılarak analiz edildi ve sonuçta onyorumlanabilir boyut bulundu. En yüksek yüklü gözlenen değişkenler seçilerekfaktörler oluşturuldu. Bu faktörler şunlardır; sosyo-ekonomik durum, başarı algısı,öğrenci merkezli ve öğretmen merkezli etkinlikler, okul dışı etkinlikler I okul dışıetkinlikler II, okul iklimi, matematikte başarılı olma nedenleri, ödev ve bilgisayar.Bu çalışmada kullanılan veriler Ankara'daki dört sosyal ve ekonomik durumlarıfarklı okulda toplandı. Örneklem 426 ilköğretim öğrencisinden oluşmaktadır. Verilerregresyon analiziyle analiz edilmiştir.Regresyon analizinin sonucunda matematik başarısını etkileyen en önemlifaktör olarak sosyo-ekonomik durum bulundu. Matematik başarısını açıklayan diğerfaktörler başarı algısı, ödev ve bilgisayar olarak bulundu. Soyo-ekonomik durum ilebaşarı algısının matematik başarısına pozitif etkisi bulunurken ödev ve bilgisayarınnegatif etkisi olduğu saptandı. Bu dört değişken matematik başarısındaki varyansın% 30.1 ini açıklamaktadır. Diğer faktörlerin regresyon modellerinde matematikbaşarınsa etkisi bulunamamıştır. Öğrencilerin temel matematiksel becerilerdüzeyindeki başarıları da sosyo-ekonomik durum, başarı algısı, ödev ve bilgisayarfaktörleriyle benzer şekilde açıklanmıştır. Akıl yürütme düzeyindeki matematikbaşarısı ise sosyo-ekonomik durum, başarı algısı ve ödev faktörleriyle açıklanmıştır.Bilgisayarın akıl yürütme düzeyindeki matematik başarısına bir etkisibulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to investigate how well the mathematicsachievement is explained by the students and school related factors. Also, to whatextent students and school related factors components are accounted for students?mathematics achievement in answering reasoning level questions and basicmathematical knowledge questions will be investigated. This study will basicallycombine students? questionnaires items with their mathematics achievement scoresobtained from mathematics achievement tests items.According to content and cognitive domains three achievement tests wereprepared from TIMSS-2003 released mathematic items. Student questionnaireconsist of combination of items from TIMSS-2003 and TMSS-1999 studentquestionnaires. The seventy six items selected from the students questionnaires wereanalyzed using principle component factor analysis and ten interpretable dimensionswere found. Based on the result of the factor analysis, variables were generated byselecting the observed variables with highest loadings. These variables were: socio-economic status, perception of success, teacher centered activities, students centeredactivities, out of school activities, out of school activities II, school climate, reasonfor being successful in mathematics, homework and computer. The data which isused in the study gathered from four socially and economically different schools inAnkara and the final sample of the study consisted of 426 elementary schoolstudents. This data was analyzed by using regression analysis.Regression analysis results indicated that socio-economic status was thestrongest factor explaining mathematics achievement. Other important variables werethe perception of success, use of computers and homework activities. Socio-economic status and perception of success have positive relationships withmathematics achievement, while homework and computer have negativerelationships. These four variables account for the 30.1 % of the variance inmathematics achievement. Other variables did not significantly contribute tomathematics achievement in the regression model. Students? achievement in basicmathematical knowledge was explained by the same variables which were socio-economic status, perception of success, homework and computer in the same way.However, achievement in reasoning level explained by socio- economic status,perception of success and homework. The use of computer factor did not contributethe achievement in reasoning level.