Evaluation of sensitivity of METU gait analysis system
ODTÜ yürüyüş analizi sisteminin hassasiyetinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 199392
  2. Yazar: PINAR KAFALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERGİN TÖNÜK, PROF. DR. TURGUT TÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Makine Mühendisliği, Bioengineering, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yürüyüş Analizi, Kalça Eklem Merkezi, Diz EklemMerkezi, Gait Analysis, Hip Joint Center, Knee Joint Center
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Yürüyüş analizi ana biyomekanik uygulamalarından biridir ve insan gözüylebakıldığında nitel bir kavram olan insan yürüyüşünün bilimsel olarakaçıklanmasıyla ilgilenir. ODTÜ Hareket Analizi Laboratuvarı yürüyüş vehareket analizi alanlarında 1999 yılından bu yana çalışmaktadır. ODTÜHareket Analiz Sistemi'yle ilgili daha önce çeşitli çalışmalar yapılmış olmasınakarşın, şimdiye kadar, sistemde kullanılan protokol ve metodolojiyle ilgiliparametrelerin kinematik analiz sonuçlarına etkisi tam ve ayrıntılı olarakincelenmemiştir.Bu tez, ODTÜ Hareket Analiz Protokolü'nün deneysel metodolojidekifarklılıklar ve çeşitli eklem merkezi tahmin metodlarına gösterdiği hassasiyetve uyum üzerine, elde edilen eklem kinematiği sonuçlarının incelenmesiyoluyla gerçekleştirilmiş bir değerlendirme sunmaktadır. Bu çalışmadan eldeedilen sonuçlara dayalı olarak ODTÜ Hareket Analizi Sistemi'nin performansve güvenilirliğinin artırılabileceğine inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Gait analysis is one of the primary applications of biomechanics and deals withscientific description of human locomotion, which is a qualitative concept asobserved through the human eye. METU Gait Analysis Laboratory has beenoperating in various fields of gait and motion analyses since 1999. Althoughseveral studies have previously been undertaken about METU Gait AnalysisSystem, until now, the effects of methodology and protocol related systemparameters on kinematic analysis results have not been fully and exhaustivelyinvestigated.This thesis presents an assessment on sensitivity and compatibility of METUGait Analysis Protocol to variations in experimental methodology andimplementation of various joint center estimation methods, performed throughinvestigation of the resulting joint kinematics. It is believed that theperformance and reliability of METU Gait Analysis System will be improvedbased on the findings of this study.