Determining the thickness of concrete pavements using the impact-echo test method
Darbe-eko yöntemi kullanılarak beton yol kalınlığının belirlenmesi
  1. Tez No: 199394
  2. Yazar: CAN BARAN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. İSMAİL ÖZGÜR YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Darbe-Eko, Beton Yol, Döşeme Kalınlığı, Yıkıntısız Deney Yöntemlerivii, Impact-Echo, Concrete Pavement, Slab Thickness, Non-destructive Testingv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZDARBE-EKO YÖNTEMİ KULLANILARAK BETON YOLKALINLIĞININ BELİRLENMESİAktaş, Can BaranYüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Doç. Dr. İ. Özgür YamanHaziran 2007, 124 sayfaMevcut bir yapıyı değerlendirebilmek için, geleneksel olarak karot alınması gibi yıkıntılıdeney yöntemleri kullanılır. Bu yöntemler, o kesitle ilgili kesin bilgiler vermesinerağmen, hem pahalı hem de uzun zaman gerektiren bir işlemdir. Bunlardan daha daönemlisi, yıkıntılı deney yöntemleri yapıda kalıcı hasarlar bırakır ve bu hassas noktalardaha ilerideki sorunların başlangıç noktaları olmaktadır. Bütün bu nedenlerden ötürümevcut bir yapıdan ancak çok sınırlı sayıda numune alınabilmekte ve dolayısıyla gerçekyapıyı yeterince temsil etmemektedir.Darbe-eko test yöntemi, mevcut bir beton yüzeye zarar vermeden, kalınlığını ölçmekveya iç yapısı hakkında bilgi edinmek için en uygun yıkıntısız deney yöntemlerindenbiridir. Bu yöntemle, hızlı ve güvenilir sonuçlar elde edilebileceği görülmüştür. Pulse-ekoyönteminin çelik üzerinde kullanımından farklı olarak, beton gibi heterojen yapıya sahipbir malzemede var olan çimento hamuru-agrega arayüzleri ve küçük hava boşlukları,darbe-eko'da olduğu gibi düşük frekanslı ses dalgalarının kullanımını zorunlukılmaktadır.Bu yöntem, betonun içerisinde var olan çatlakları ve büyük hava boşluklarınıbelirlemekte kullanılabilir. Beton yollar, istinat duvarları, betonarme kesitler ve betonviborular gibi çeşitli şekil ve kullanım alanına sahip betonlar üzerinde başarıyla kullanıldığıbilinmektedir. İç yapının araştırılması dışında, kesitin diğer tarafına ulaşılamadığızamanlarda, beton yol örneğinde olduğu gibi, beton kesitinin kalınlığının ölçülmesine deolanak sağlar. Bu ise özelikle kalite kontrol uygulamalarında ve hakediş ödemelerindeönem kazanmaktadır.Bu tez çalışmasında yapılan araştırmalar mevcut beton yol kalınlığı tespiti üzerindeyoğunlaşmış ve bu yöntemin kalınlık tespitindeki hata payı laboratuvar ortamında dörtfarklı kalınlıkta hazırlanan 1500 x 2000 mm boyutlarındaki beton plaklarda araştırılmıştır.Hata payı araştırılırken, sonuçları etkileyebileceği düşünülen diğer parametreler dearaştırılmış ve bir saha uygulaması sırasında bu değişkenler için en uygun değeraralıkları belirlenmiştir. Bunların arasında, çelik top büyüklüğünün etkisi, veri toplamaünitesi kaynaklı hassasiyet, darbe noktası ile algılayıcı arasındaki mesafe ve deneynoktasının konumu gibi faktörler göz önüne alınmıştır.Son olarak, darbe-eko yönteminin beton yol uygulamasındaki hata payı tespit edilmeyeçalışılmıştır. Elde edilen çok sayıdaki veri incelendiğinde, kalınlıktan bağımsız olarakherhangi bir darbe-eko okumasında ortalama olarak %1.5 hata olabileceği, fakat çoksayıda sonucun ortalaması alındığında kalınlık tespitindeki hata payının %0.6 olduğubulunmuştur. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar darbe-eko yönteminin beton yollarınkalınlığı ve içerisindeki boşlukların tespiti için güvenilir bir yöntem olduğunu ve başarıylakullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDETERMINING THE THICKNESS OF CONCRETE PAVEMENTSUSING IMPACT-ECHO METHODAktaş, Can BaranM.S., Department of Civil EngineeringSupervisor: Assoc. Prof. Dr. İ. Özgür YamanJune 2007, 124 pagesTraditionally, destructive methods such as coring are used for the condition assessmentof an existing concrete structure. Although these methods may yield valid data aboutthe corresponding concrete section, they are quite expensive and time consuming.More important than these, destructive methods damage the structure beinginvestigated and these points usually become focal points for further deterioration. Forall these reasons, only a few samples can be collected from a structure and this resultsin a poor representation of the complete structure.The impact-echo technique is one of the most suitable non-destructive test methodsthat may be used on concrete for thickness determination or for investigation ofpossible delaminations in the internal parts of a concrete structure without damagingthe surface. It has been observed that reliable results can be obtained quickly. Unlikepulse-echo tests which are commonly used on steel, testing a heterogeneous materiallike concrete requires the use of low frequency sound waves as in impact-echo, in orderto mitigate the effects of paste-aggregate interfaces or small air voids.ivThis method may be used to locate internal cracks or large air voids existing inconcrete. It is known that impact-echo has been used successfully on structures withvarying geometries and various purposes such as evaluation of concrete pavements,retaining walls and other reinforced concrete sections. Besides the investigation of theinternal state, it may also be used when the other side of the section cannot bereached, as in the case of concrete pavements, in order to find the thickness of thesection. This is especially important for quality control and for cost calculations.Research conducted in this thesis study was concentrated on the thicknessdetermination of existing concrete pavement sections, produced in the laboratory withdimensions of 1500 x 2000 mm four and varying thicknesses, and the accuracyassociated with these results. In order to correctly determine the sensitivity, severalother parameters were investigated and optimum ranges were determined for these tobe used while on a field test. Among these factors were the steel impactor size,accuracy related to the data acquisition, distance between the impact point and thetransducer and the location of the test point.Finally, the accuracy of the impact-echo method for concrete pavement applicationswas studied. By observing the large number of data points collected, it was found outthat an average error of 1.5% exists for a single impact-echo reading regardless ofsection thickness, but this value reduces to 0.6% when the average of all test results isused while determining pavement thickness. Results of this study show that the impact-echo technique is reliable and may be used with success for the thicknessdetermination of concrete pavements and for locating internal voids.