Fen bilimleri dersi almış öğrencilerin ısı ve sıcaklık konusu ile ilgili kavram yanılgıları: Adana ili örneği
Misconceptions about heat and temperature among students who have taken science courses: The case of Adana province
  1. Tez No: 992799
  2. Yazar: FATMA ERDOĞMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BENGÜ KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fen bilimleri, Kavram, Kavram Yanılgısı, Isı, Sıcaklık, Sabit sıcaklık, Science Education, Concept, Misconception, Heat, Temperature, Constant temperature
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğrencilerin ısı ve sıcaklık konusundaki kavramsal anlama düzeylerini ve temel kavram yanılgılarını ortaya çıkarmak, bu yanılgıların sıklığını belirlemek ve kavram yanılgısı düzeyleri ile cinsiyet, başarı ve öz güven arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırma, nicel desenlerden betimsel ve ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini, Adana ilinde yer alan bir devlet okulunda öğrenim gören toplam 60 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, alanyazın taraması ve uzman görüşleri doğrultusunda geliştirilen“Isı ve Sıcaklık Dört Aşamalı Kavram Testi”kullanılmıştır. Testte her madde için doğru–yanlış bilgi, gerekçe türü ve iki aşamalı öz güven puanları birlikte ölçülmüş; yedi temel kavram yanılgısı için (derinin termometre olarak kullanılması, 40 °C'nin 20 °C'nin iki katı olduğu, farklı maddelere aynı ısı verildiğinde son sıcaklıkların aynı olacağı, ısı ve sıcaklık eşitliği, karışım sıcaklığının toplam sıcaklık olduğu, ısı alan/verende sıcaklığın mutlaka artıp/azalacağı, yünlü giysilerin insanı“ısıttığı”) hem puan hem de var/yok değişkenleri oluşturulmuştur. Veriler betimsel istatistikler, Mann–Whitney U testi ve Spearman sıra farkları korelasyonu ile analiz edilmiştir. Bulgular, öğrencilerin özellikle“farklı maddelere aynı ısı verilirse son sıcaklıkların aynıdır”(%85),“ısı alan/verende sıcaklık mutlaka artar/azalır”(%76,7) ve“deri iyi bir termometredir”(%60) yanılgılarında yoğunlaştığını; buna karşılık“ısı ve sıcaklık aynıdır”yanılgısının oldukça düşük düzeyde (%5) görüldüğünü göstermiştir. Toplam kavram yanılgısı puanları cinsiyete göre anlamlı biçimde farklılaşmamış (p > ,05), genel öz güven puanı ile kavram yanılgısı düzeyi arasında da anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (ρₛ ≈ ,20; p > ,05). Buna karşın, toplam kavram yanılgısı sayısı ile ısı ve sıcaklık testi doğru yanıt sayısı arasında yüksek düzeyde, negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur (ρₛ ≈ –,69; p < ,001). Bu sonuçlar, ısı ve sıcaklık öğretiminde akademik başarıyı artırmanın, öğrenci öz güvenini yükseltmekten önce kavram yanılgılarını doğrudan hedefleyen kavramsal değişim odaklı öğretim tasarımlarına sistematik olarak yer vermeyi gerektirdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify students' levels of conceptual understanding and major misconceptions related to the concepts of heat and temperature, to determine the frequency of these misconceptions, and to examine the relationships between misconception levels and gender, academic achievement, and self-confidence. The study was conducted using a quantitative research approach based on descriptive and correlational survey designs. The sample consisted of a total of 60 students enrolled in a public school located in the province of Adana, Türkiye. As the data collection instrument, the Four-Tier Heat and Temperature Concept Test was developed based on a review of the relevant literature and expert opinions. For each item, the test simultaneously measured true–false conceptual knowledge, type of reasoning, and two-stage self-confidence scores. For seven fundamental misconceptions—using the skin as a thermometer; believing that 40 °C is twice as hot as 20 °C; assuming that different substances receiving the same amount of heat will reach the same final temperature; equating heat and temperature; assuming that the temperature of a mixture is the sum of its component temperatures; believing that temperature must always increase or decrease in objects that absorb or release heat; and believing that woolen clothing“produces”heat—both score-based and dichotomous (presence/absence) variables were constructed. The data were analyzed using descriptive statistics, the Mann–Whitney U test, and Spearman's rank-order correlation. The findings revealed that students most frequently exhibited the misconceptions that“different substances receiving the same amount of heat will have the same final temperature”(85%),“temperature must necessarily increase or decrease in objects that absorb or release heat”(76.7%), and“the skin is a reliable thermometer”(60%). In contrast, the misconception that“heat and temperature are the same”was observed at a very low level (5%). Total misconception scores did not differ significantly by gender (p > .05), and no significant relationship was found between overall self-confidence scores and misconception levels (ρₛ ≈ .20; p > .05). However, a strong, negative, and statistically significant relationship was identified between the total number of misconceptions and the number of correct responses on the heat and temperature test (ρₛ ≈ −.69; p < .001). These results indicate that increasing academic achievement in the teaching of heat and temperature requires systematic implementation of conceptual change–oriented instructional designs that directly target misconceptions, rather than prioritizing the enhancement of students' self-confidence.