Analyzes and WEB interfaces for protein subcellular localization and gene expression data
Protein hücre içi yerleşim ve gen ifadesi verileri için analizler ve örün arayüzleri
  1. Tez No: 199486
  2. Yazar: BİTER BİLEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RENGÜL ÇETİN-ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Biyoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: protein subcellular localization prediction, microarray gene expression, eukaryotic model organisms, web interface and database, proteome.iv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyokimya ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Moleküler biyolojideki son gelişmelerle ortaya cıkan büyük olşekli verilerden enu s ş u u ücyüksek oranda yararlanabilmek işin bunlarla organize şekilde ilgilenmek; veri-u c stabanları, arayüzler, veri gürüntüleme ve yorumlama araşları geliştirmek gerek-u ou u c smektedir. Protein hücre işi yerleşimi ve mikrodizi gen anlatım ifadesi deneyselu c sbiyolojici işin bir yol haritası olmadan once yoğun hesaplamalar gerektiren ikic ü galandır. Protein hücre işi yerleşimi protein işlevini aşıklamak aşışından ünemlidir.u c s s c cs oBu şalışmada, MEP2SL (model organisms proteome subcellular localizationcsdatabase) adında, model organizmaların tüm proteinleri işin kendini güncelleyenu c uaranabilir ve verileri bilgisayara aktarılabilir bir veritabanı yapılmıştır. Bu verita-sbanı, dokuz cokhücreli organizma işin bilinen deneysel yerleşim bilgisinin yanısıraş u c stahmine dayalı yerleşim bilgilerini barındırmaktadır. MEP2SL tahmine dayalısyerleşim sonuşları yüksek verimli deneysel maya yerleşim bilgileriyle uyumlu-s c u sluk güstermektedir. Ayrıca iki farklı veri kümesinde dürt farklı yerleşim tahmino u o saracı doğruluk oranlarına güre daha iyi sonuşlar vermektedir. Bu bulgular güzg o c oouününe alındığında MEP2SL sistemi pek cok arama, verileri bilgisayara aktarmag şseşeneği yanısıra daha fazla bilgiye yünelik araşları ve bağlantılarıyla berabercg o c gprotein hücre işi yerleşim bilgisi işin bir referans kaynağı olabilecek niteliktedir.u c s c gMikrodizi teknolojisi tüm genomun aynı anda incelenmesi işin uygun bir ortamu chazırlamaktadir. Bu calışmada Affymetrix HG-U133 Plus 2.0 dizileri işin DEGşs c(differentially expressed genes) adında, analiz ve veri geri aktarımı arayüzlerine usahip, ürün uzerinde kurulabilen ve aşık kaynak kodlu ayrımsal gen ifadeleri veri-ou ü ctabanı kurulmuştur. DEG, veritabanı ile tamamlanması sonucu sürekli veri depo-s ulamaya imkan sağlar. Ayrıca orün uzerine kurulabilme ozelliğiyle verilerini ortakg üu ü ü gerişime aşık sunuculara gündermek istemeyen kullanıcılar işin yararlı bir araştır.s c o c cAnahtar süzcükler : protein hücre işi yerleşimi üngürüsü, mikrodizi gen ifadesi,ou u c s o ouuşok hücreli model organizmalar, orün arayüzü ve veritabanı, proteom.c u üu uuv
Özet (Çeviri)
In order to benefit maximally from large scale molecular biology data gener-ated by recent developments, it is important to proceed in an organized mannerby developing databases, interfaces, data visualization and data interpretationtools. Protein subcellular localization and microarray gene expression are twoof such fields that require immense computational effort before being used asa roadmap for the experimental biologist. Protein subcellular localization is im-portant for elucidating protein function. We developed an automatically updatedsearchable and downloadable system called model organisms proteome subcellu-lar localization database (MEP2SL) that hosts predicted localizations and knownexperimental localizations for nine eukaryotes. MEP2SL localizations highly cor-related with high throughput localization experiments in yeast and were shownto have superior accuracies when compared with four other localization predic-tion tools based on two different datasets. Hence, MEP2SL system may serve asa reference source for protein subcellular localization information with its inter-face that provides various search and download options together with links andutilities for further annotations. Microarray gene expression technology enablesmonitoring of whole genome simultaneously. We developed an online installablesearchable open source system called differentially expressed genes (DEG) thatincludes analysis and retrieval interfaces for Affymetrix HG-U133 Plus 2.0 ar-rays. DEG provides permanent data storage capabilities with its integration intoa database and being an installable online tool and is valuable for groups whoare not willing to submit their data on public servers.