Bazı karbonat kökenli Türk doğal taşların teknik özellikleri,yapıda ve restorasyonda kullanım alanları
Technical characteristics of some Turkish natural stones with calcium carbonate root and their usage fields on structure and restoration
- Tez No: 199561
 - Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ŞENTÜRK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
 - Anahtar Kelimeler: Doğal taş, restorasyon, mineralojik-petrografiközellikler, çevre etkileşimi, Kaunos Liman Agorası Çeşme Binası.vi, Natural stone, restoration, mineralogical-petrographicalfeatures, environmental interaction, Kaunus Harbour Agora FountainBuilding).vii
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 191
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBAZI KARBONAT KÖKENLTÜRK DOĞAL TAŞLARIN TEKN K ÖZELL KLER ,YAPIDA VE RESTORASYONDA KULLANIM ALANLARIAfyon Kocatepe ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüDoğal yapı ve kaplama taşı tüketiminde, önemli bir yeri olan doğal taşların,restorasyon da farklı kullanım yerlerinde fiziksel, mekanik, kimyasal veçeşitli çevresel etkileşimlere maruz kalmaktadırlar. Kullanım yeri itibariyleyapılacak bir hata veya olumsuz bir uygulama, bu malzemelerin fiziko-kimyasal yapısında birtakım bozunmalara sebep olabilmektedir. Bubozunmayı ve malzeme karakteristiğini doğrudan etkileyen çevre etkileşimi(mekanik deformasyonlar, aşınma, ısısal etkiler, yangın, su ve nem etkileri,güneş ve atmosferik etkiler, sıcak-soğuk ortam şartları) gibi durumlarincelenmiştir. Bu etkiler sonucu, ortaya çıkan bazı kimyasal değişimlerle,genellikle süreye bağlı olarak malzemenin içyapısında veya yüzeyselolarak eskime ve bozulmalar meydana getirmektedir. Bunun yanındadoğal tasların fiziksel özelliklerinden Özgül Kütle, Birim hacim Kütle deneyiDIN EN 1936, Su Emme deneyi DIN EN 13755 ve mekanik özelliklerdenTek Eksenli Basınç Dayanım deneyi DIN EN 1926, Eğilme Dayanımdeneyi DIN EN 12373, Aşınma Dayanımı deneyi DIN 52108, Porozitedeneyi DIN- 52102 ve Permeabilite deneyi DIN-18130 göre belirlenmiştir.Bu çalışmanın amacı, restorasyon da kullanılacak doğal taşların türlerininfiziksel, mekanik ve çevre etkileşim özelliklerinin tespit edilerek, tarihi eserrestorasyonunda (Kaunos Liman Agorası Çeşme Binası) yapı ve kaplamamalzemesi olarak kullanılabilirliliğinin belirlenmesidir.2007, 169 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisTECHNICAL CHARACTERISTICS OF SOME TURK SCH NATURALSTONES WITH CALCIUM CARBONATE ROOT AND THE R USAGEFIELDS ON STRUCTURE AND RESTORATIONAfyon Kocatepe University,Institute for the Natural and Applied SciencesNatural stones such as having an important role in natural structures andconsumption of covering stones are exposed to various physical,mechanical, chemical and environmental interactions in different usageareas in restoration. In terms of usage area, any failure or any negativepractice can cause some deformation in physico-chemical structure ofthese materials. Environmental interactions (mechanic deformations,corrosion, heat effects, fire, water and humidity effects, sun andatmosphere effects, hot-cold conditions) have been analysed. As a resultof these effects some chemical alternations occur and generally by timedeformations and wearing out emerge on internal structure of the material.Beside this physical and mechanical characteristics of natural stones weredetermined according to DIN standard of DIN EN 1936, DIN EN 13755,DIN EN 1926, DIN EN 12372, DIN 52108, DIN 52102, DIN 18130.The aim of this study is to determine physical, mechanical andenvironmental interactions of the natural stones used in restoration and todefine their eligibility to be used as structure and covering material inrestoration of historical buildings. (Kaunos Harbour Agora FountainBuilding)2007, 169 Page