Kitosanın Schiff baz türevlerinin sentezi ve metal komplekslerinin incelenmesi
Synthesis of chitosan Schiff base ligands and investigation of their metal complexes
  1. Tez No: 199584
  2. Yazar: MUSTAFA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALİL İSMET UÇAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kitosan, Çaprazbağlı Kitosan, Schiff baz ve Metal kompleks, Chitosan, Crosslink Chitosan, Schiff base and Metal Complexes
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
ÖZETDoktora TeziKİTOSANIN SCHIFF BAZ TÜREVLERİNİN SENTEZİVE METAL KOMPLEKSLERİNİNİNCELENMESİMustafa ŞAHİNSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Halil İsmet UÇAN2007, 213Jüri;Prof. Dr. H.İsmet UÇANProf. Dr. İbrahim KARATAŞProf. Dr. Bedrettin MERCİMEKDoç. Dr. Emine ÖZCANYrd.Doç.Dr. Fatma KARİPCİNBu çalışmada çıkış maddesi kitosan kullanıldı. Literatürde verilen metotlardan faydalanılarakçaprazbağlı kitosan (CCTS) elde edildikten sonra epiklorhidrin ile fonksiyonelleştirilerekCCTS-ECH elde edildi. Elde edilen bileşiğin, sentezlenen Schiff bazları (2-hidroksifenilimino)benzen-1,4-diol (HBD), N,N'-2,5-dihidroksibenziliden-2-hidroksisalisiliden-1,2-diaminobenzen (HSalophen), N,N'-bis(2,5-dihidroksibenziliden)-1,4-diaminobenzen (DHDB), N,N'-bis(2,5-dihidroksi-benziliden)-1,5diaminonaftalin (DHDN),N,N'-bis(2,5-dihidroksibenziliden)-4,4'-diaminobifenimetan (DHDPM), N,N'-bis(2,5-dihidroksibenziliden)-1,3-fenilen-dimetanamin (DHSalomphen) ile kenetleme reaksiyonuyapılarak yeni ligandlar sentezlendi. Etanollü ortamda CCTS-ECH-HBD, CCTS-ECH-DHDB, CCTS-ECH-DHDN ve CCTS-ECH-DHDPM, ligandlarına etanolde çözünmüş olanNi(II), Cu(II), Zn(II) ve Cd(II) asetat tuzları ilave edilerek kompleksleri oluşturuldu. CCTS-ECH-HSalophen, CCTS-ECH-DHDN, CCTS-ECH-DHSalomphen ve CCTS-ECH-DHDPM ligandlarına ise etanolde çözünmüş olan Fe(III) ve Cr(III) klorür tuzları ilaveedilerek kompleksleri oluşturuldu.Sonuç olarak altı farklı ligand ve kompleksleri izole edilerek yapıları FT-IR, Elementel Analizve SEM teknikleri ile aydınlatıldı. Ayrıca bazı örnekler seçilerek TGA/DTA ölçümleri yapıldıve metal miktarları ContrAA ile tayin edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhd ThesisSYNTHESIS OF CHİTOSAN SCHIFF BASE LIGANDS ANDINVESTIGATION OF THEIR METAL COMPLEXESMustafa ŞAHİNSelcuk UniversityGraduate School of Natural and Applied ScienceDepartment ChemistrySupervisor: Prof. Dr. Halil İsmet UÇAN2007, 213Jury;Prof. Dr. H.İsmet UÇANProf. Dr. İbrahim KARATAŞProf. Dr. Bedrettin MERCİMEKDoç. Dr. Emine ÖZCANYrd. Doç.Dr. Fatma KARİPCİNIn this study, chitosan was used as a starting material. After crosslinked chitosan (CCTS) wasobtained according to the literature, CCTS-ECH was synthesized by functionalization withepichlorohydrin. The novel polymeric ligands were prepared from the reaction of CCTS-ECH with a variety of Schiff base, (2-hydroxyphenylimino)methylbenzene-1,4-diol (HBD),N,N'-bis(2,5-dihydroxybenzylidene)-1,4-diaminobenzene (DHDB), N,N'-2,5-dihydroxybenzylidene-2-hydroxysalicylidene-1,2-diaminobenzene (HSalophen), N,N'-bis(2,5-dihydroxybenzylidene)-1,5-diaminonaftalane (DHDN), N,N'-bis(2,5-dihydroxybenzilydene)-4,4'-diaminodiphenylmetane (DHDPM)], N,N'-bis(2,5-dihydroxybenzilydene)-1,3'-phenylenedimetanamine (DHSalomphen). Their metalcomplexes were prepared by addition of a solution of acetate salts of Ni(II), Cu(II), Zn(II) andCd(II) dissolved in ethanol to a suspension of CCTS-ECH-HBD, CCTS-ECH-DHDB,CCTS-ECH-DHDN, CCTS-ECH-DHDPM swelled in ethanol, and a solution of chloridesalts of Fe(III) and Cr(III) to a suspension of CCTS-ECH-DHDPM, CCTS-ECH-DHDN,CCTS-ECH-DHSalomphen, CCTS-ECH-HSalophen. In conclusion, six different ligandsand their complexes were isolated and their structures were characterized by FT-IR spectra,elementary analysis, TGA/DTA, SEM and ContrAA.