Sübstitüe taç eter ihtiva eden kitosanların sentezi
The synthesis of chitosans containing substitute crown ether
  1. Tez No: 183148
  2. Yazar: SAİT MALKONDU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. AHMET KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kitin, kitosan, aza-taç eter, Schiff bazı, Chitin, chitosan, aza-crown ether, Schiff-base
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziSÜBSTİTÜE TAÇ ETER İHTİVA EDEN KİTOSANLARIN SENTEZİSAİT MALKONDUSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Ahmet KOÇAK2006, 53 sayfaJüri: Prof. Dr. İbrahim KARATAŞProf. Dr. H. İsmet UÇANYrd. Doç. Dr. Ahmet KOÇAKKitin, kabuklu deniz ürünlerinin kabuklarında bol bulunan doğal birpolisakkarittir. Selülozdan sonra doğada en bol bulunan biyopolimerdir. Kimyasalolarak kitin poli[β-(1→4)-N-asetil-D-glukozamin]'dir. Kitosan ise kitinin alkalideasetilasyonu ile hazırlanır ve yapısı poli[β-(1→4)-D-glukozamin]'dir. Kitosanıntarımda tohum kaplaması ve dondan koruma, su arıtımında koku giderici, gıdadaanti-kolestrol katkı maddesi gibi birçok kullanımı bulunmaktadır. Dolayısıyla buçalışmanın amacı yeni kitosan türevleri hazırlamaktır.Öncelikle, farklı halka büyüklüğü olan aza-taç eterler Williamson tipi etersentezi ile elde edildi. Bu ligandların fenil grupları Vilsmeier-Haack formilasyonu ilefonksiyonlandırıldı. Yapıları IR ve 1H NMR spektroskopileri ve elementel analiz ilekarakterize edildi. Kitosan ile aza-taç eterlerin Schiff baz reaksiyonundan N-Schiffbaz tipi kitosan aza-taç eterleri hazırlandı. Elde edilen kitosan türevleri NaBH4 ileindirgenerek N-sekonder amino tipi kitosan aza-taç eterleri hazırlandı. Yeni kitosantürevlerinin yapıları IR spektroskopisi ve elementel analiz ile aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE SYNTHESIS OF CHITOSANS CONTAINING SUBSTITUTE CROWNETHERSait MALKONDUGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of ChemistrySupervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet KOÇAK2006, 53 pageJury: Prof. Dr. İbrahim KARATAŞProf. Dr. H. İsmet UÇANAssoc. Prof. Dr. Ahmet KOÇAKChitin is a natural polysaccharide found in abundance in the shell ofcrustaceans. After cellulose, chitin is the most abundant natural biopolymer found innature. Chemically, chitin is poly[β-(1→4)-N-acetyl-D-glucosamine]. Chitosan isprepared from chitin by alkaline deactylation and its structure is poly[β-(1→4)-D-glucosamine]. Chitosan have found many uses such as seed-coating and frostprotection in agriculture, odor remover for water treatment, anti-cholesterol additivesin food. Therefore, the aim of this study is to prepare novel chitosan derivates.Firstly, aza-crown ethers of different ring size were synthesized usingWilliamson type ether synthesis. Phenyl groups of these ligands were formylated byVilsmeier-Haack formylation. Structures of them were characterized by IR and 1HNMR spectroscopies, and elemental analysis. N-Schiff base type chitosan aza-crownethers were prepared from the reaction chitosan with aza-crown ethers. The obtained-chitosan derivatives were reduced to N-secondary amino type chitosan aza-crownethers with NaBH4. Structures of novel chitosan derivatives were confirmed by IRspectroscopy and elemental analysis.