Stirenin metakrilik ve akrilik asitlerle kopolimerlerinin sentezi ve özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of copolymers of styrene with acrylic and methacrylic acids and investigation of their properties
  1. Tez No: 199613
  2. Yazar: İLKNUR ALTUĞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. REFİKA KURBANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: kopolimer, stiren, adhezyon, copolymer, styrene, adhesio
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZETYÜKSEK L SANS TEZST REN N METAKR L K VE AKR L K AS TLERLEKOPOL MERLER N N SENTEZ VE ÖZELL KLER N NNCELENMESLKNUR ALTUĞSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüKimya Ana Bilim DalıDanışman: Prof. Dr. Refika KURBANLI2007, 55 sayfaJüri : Prof. Dr. Pefika KURBANLIProf. Dr. Erol PEHL VANYrd. Doç. Dr. Nejdet ŞENBu çalışmada stirenin metakrilik asit (MA) ve akrilik asit (AA) ile benzoil peroksit(BP) başlatıcı ortamında, 70 ºC sıcaklık ve 4 saat sürede radikalik kopolimerizasyonugerçekleştirilmiş kopolimerlerin özellikleri incelenmiştir. Deneylerde girdilerin mol oranı9:1'den 5:5'e kadar değiştirilerek elde edilen kopolimerlerin verim hesapları yapılmış, asitsayıları tayin edilmiş, molekül kütleleri ve molekül yapıları belirlenmiş, kaplama özellikleriincelenmiş ve iyonlaşma dereceleri tayin edilmiştir. Elde edilen kopolimerlerin yapısı IRspektroskopisi yöntemi ile de aydınlatılmıştır. Stirenin her iki monomerle de elde edilen enyüksek verim 5:5 oranında gözlenmiştir. Tüm kopolimerlerle oluşturulan kaplamaların yüksekadhezyon ve antikorozyon özelliklere sahip oldukları belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESISSYNTHESIS OF COPOLYMERS OF STYRENE WITH ACRYLIC ANDMETHACRYLIC ACIDS AND INVESTIGATION OF THEIR PROPERTIESILKNUR ALTUGSelcuk University Graduate School of Naturel and Applied SciencesDepartment of ChemistrySupervisor: Prof. Dr. Refika KURBANLI2007, 55 pageJury : Prof. Dr. Pefika KURBANLIProf. Dr. Erol PEHL VANYrd. Doç. Dr. Nejdet ŞENIn this study, in the initiator of benzoyl peroxide, the copolymerization of styrene withmethacrylic acid and acrylic acid, at 70 ºC, in the duration of four hours, was implemented,and the properties of copolymers obtained from this were investigated. In the experiments, themolecule rates of input were changed from 9:1 to 5:5, and the output calculation ofcopolymers obtained in this process were carried out, their acid numbers were appointed, theirmolecular mass and structures were determined and the coating characteristics of copolymerswere examined and their ionization rates were assigned.The structure of copolymers available was clarified by using IR spectroscopy method.The highest output gained with two monomers of styrene was observed as 5:5proportion.Finally, the findings revealed that the coatings made up with all copolymers had somepeculiarities of high adhesion and anticorrosion.