Farklı montmorillonit kil numunelerinin dielektrik özellikleri üzerine nemin etkisi
The effect of humidity on the dielectric properties of different montmorillonite clay samples
- Tez No: 199708
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAZİRET DURMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Montrorillonit, Nem tutma kapasitesi, dielektrik geçirgenlik, dielektrik kayıp, kutuplanma mekanizmaları, Montmorillonit, Humidity holding capacity, dielectricalpermittivity, dielectric loss, polarization mechanisms
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
iiiÖZETYüksek Lisans TeziFARKLI MONTMORİLLONİT KİL NUMUNELERİNİN DİELEKTRİKÖZELLİKLERİ ÜZERİNE NEMİN ETKİSİSelçuk ZENGİNSelçuk ÜniversitesiFen-Edebiyat FakültesiFizik BölümüDanışman: Yrd. Doç. Dr. Haziret DURMUŞ2007, 98 sayfaJüri : Prof. Dr. Ülfet ATAV ,Yrd.Doç.Dr. Mehmet TAŞERYrd. Doç. Dr. Haziret DURMUŞDoğada bulunan maddelerdeki elektrik yüklerinin uygulan dış elektrik alanatepkileri, maddelerin ?iletken?, ?yarıiletken? veya ?dielektrik? olaraksınıflandırılmasını belirler. Bu tür bir sınıflandırmaya bağlı kalarak, elektrikselkarakteristiklerinin doğru olarak ölçülmesi, genel anlamda malzemenin ticarikullanım alanlarının belirlenmesi açısından oldukça önemlidir.Bu çalışmada, daha önce XRD ve Kimyasal analizleri yapılan Ordu yöresineait beş farklı kil numunesi kullanılmıştır. Bu numunelerde nemin dielektriközellikler üzerine etkisini incelemek amacı ile önce ağırlıkça nem tutma kapasiteleriölçülmüştür. Daha sonra numunelerin her nem durumunda dielektrik ölçümleri,paralel plakalı kondansatör metodu ile 5Hz - 13MHz frekans aralığına sahip HP4192A LF Empedans Analizörü kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Kil numunelerinindielektrik özelliklerinde meydana gelen değişimler ve frekansa bağlı olarak, etkinkutuplanma mekanizmaları incelenmiştir.Ölçümler sonucunda, kil numunelerinin tuttukları nem oranlarına bağlıolarak değişen dielektrik parametreler, Kompleks Elektrik Modülü formalizmikullanılarak teorik ifadelerin deneysel değerlere fit edilmesi ile hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTM. S. ThesisTHE EFFECT OF HUMIDITY ON THE DIELECTRICPROPERTIES OF DIFFERENT MONTMORILLONITE CLAYSAMPLESSelçuk ZENGİNSelcuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of PhysicsSupervisor: Assist. Prof. Dr. Haziret DURMUŞ2007, 98 PagesJury : Prof.Dr. Ülfet ATAVAssist. Prof. Dr. Mehmet TAŞERAssist. Prof. Dr. Haziret DURMUŞThe responce of electrical charges in the materials available in nature againstany external electrical field determine their classification scheme such as?conductor? , ?semiconductor? or ?dielectric?. By considering this classification, itis very impotant to measure correctly of electrical properties of the materials in theirpractical usage.In this study, firstly humidity holding capacities of five different clay saplespicked from the region of Ordu province. Later, dielectrical measurements onsamples heve been performed using parallel plate capacitor method by means of HP4192A LF Impedance Analyser having a frequency range of 5 Hz- 13 MHz, in everyhumidity condition. In next stage, the changes occuring in the electrical propertiesand effective polarization mechanisms of samples are investigated depending on thefrequency.Finally, dielectrical parameter changes of samples depending on thehumidity amounts they hold heve been calculated bye fitting the experimental datato the theoretical expressions based on the camplex electric modulus formalism.