Bazı geçiş metal iyonlarının sıvı/sıvı arayüzden tiyosemikarbazon yardımlı transferlerinin voltametrik metotla incelenmesi
Investigation of thiosemicarbazone facilitated ion transfer of some transition metal ions across liquid/liquid interface by voltammetric method
- Tez No: 199719
- Danışmanlar: PROF.DR. TEVFİK ATALAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: ITIES, iyon transferi, dönüşümlü voltametri, stokiyometri, toplam oluşum sabiti, geçiş metal iyonu, tiyosemikarbazon, ITIES, ion transfer, cyclic voltammetry, stoichiometry, overall formationconstant, transition metal ions, thiosemicarbazone
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
ÖZETDoktora TeziBAZI GEÇİŞ METAL İYONLARININSIVI/SIVI ARAYÜZDEN TİYOSEMİKARBAZONYARDIMLI TRANSFERLERİNİNVOLTAMETRİK METOTLA İNCELENMESİHaluk BİNGÖLSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Tevfik ATALAYNisan 2007, Sayfa: 192Jüri:Prof. Dr. Necati MENEK Prof. Dr. Salih YILDIZProf. Dr. Tevfik ATALAY Prof. Dr. Mustafa ERSÖZYrd.Doç. Dr. Emine Güler AKGEMCİBu çalışmada, polarizlenmiş su/1,2-dikloroetan (1,2-DCE) arayüzünden Cu(II),Cd(II), Co(II), Ni(II), Pb(II), Zn(II) ve Hg(II) gibi geçiş metal iyonlarının çeşitlitiyosemikarbazon türevleri ile yardımlı transferleri, dönüşümlü voltametrikullanılarak çalışıldı. Tiyosemikarbazon türevi olarak, 4-morfolinoasetofenon-4-fenil-tiyosemikarbazon (MAPPT), 9-Etil-3-karbazolkarboksaldehit-tiyosemikarbazon(ECCAT) ve 9-etil-3-karbazolkarboksaldehit-4-fenil-tiyosemikarbazon (ECCAPT)kullanıldığı zaman, voltametrik analiz için uygun sonuçlar gözlendi. ECCAT veECCAPT ligandları ile Cd(II) ve Pb(II) iyonlarının yardımlı transferleri analizedilebilirken, MAPPT ligandı ile sadece Cd(II) iyonunun yardımlı transferi analizedilebildi.Tersinir veya yarı tersinir transfer karakterine sahip ligand ve metal iyonlarınınstokiyometrilerini, toplam oluşum sabitlerini ve transfer mekanizmalarını belirlemekiçin, Galvani transfer potansiyelinin ligand konsantrasyonuna bağlılığı kullanıldı.Su/1,2-DCE arayüzünde, dağılma katsayıları belirlenen hidrofobiktiyosemikarbazonların yardımlı iyon transferlerine ait dönüşümlü voltametrideneyleri, TIC mekanizmasıyla arayüzde meydana gelen ve 1:3 (metal:ligand)stokiyometrisine sahip komplekslerin oluştuğunu göstermiştir. [Pb(ECCAT)3]2+,[Cd(ECCAT)3]2+, [Pb(ECCAPT)3]2+, [Cd(ECCAPT)3]2+ [Cd(MAPPT)3]2+vekomplekslerinin toplam oluşum sabitleri logaritmik olarak ( log β3 ), sırasıyla,o(14,03±0,09), (15,44±0,07), (13,44±0,08), (13,72±0,09) ve (15,46±0,11) olarakhesaplanmıştır.Diğer metal iyonları kullanıldığı zaman, bazıları için deney şartlarındaherhangi bir transfer piki görülmezken, bazıları için de dönüşümlü voltametri analiziyeteri kadar değerlendirilemeyen farklı yapıdaki pikler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh.D. ThesisINVESTIGATION OF THIOSEMICARBAZONEFACILITATED ION TRANSFER OF SOME TRANSITION METAL IONSACROSS LIQUID/LIQUID INTERFACEBY VOLTAMMETRIC METHODHaluk BİNGÖLSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied ScienceDepartment of ChemistrySupervisor: Prof. Dr. Tevfik ATALAYApril 2007, Page: 192Jury:Prof. Dr. Necati MENEK Prof. Dr. Salih YILDIZProf. Dr. Tevfik ATALAY Prof. Dr. Mustafa ERSÖZAssist. Prof.Dr. Emine Güler AKGEMCİIn this study, the assisted transfers of transition metal ions such as Cu(II),Cd(II), Co(II), Ni(II), Pb(II), Zn(II) and Hg(II) across the polarized water/1,2-dichloroethane (1,2-DCE) interface by various thiosemicarbazone derivatives in the1,2-DCE phase were studied by using cyclic voltammetry. We obtained suitableresults for voltammetric analysis when 4-morpholinoacetophenone-4-phenyl-thiosemicarbazone (MAPPT), 9-ethyl-3-carbazolecarboxaldehyde-thiosemicarbazone(ECCAT) and 9-ethyl-3-carbazolecarboxaldehyde-4-phenyl-thiosemicarbazone(ECCAPT) used as thiosemicarbazone derivatives. The assisted ion transfers ofCd(II) and Pb(II) ions by ECCAT and ECCAPT ligands could be analyzed , while itwas only analyzed the assisted Cd(II) ion transfer by MAPPT ligand.The dependence of the Galvani transfer potential on the ligand concentrationwas used to determine the stoichiometry, the overall formation constant and thetransfer mechanism of the complexes formed between ligand and metal ions, whichhave reversible or quasi-reversible transfer natures.Cyclic voltammetric experiments of ion transfers across the water/1,2-DCEinterface assisted by hydrophobic thiosemicarbazones which have determinedpartition coefficient indicated that the complexes which have 1:3 (metal:ligand)stoichiometry complexes and formed at the interface with a TIC mechanism. The( log β3 ) [Pb(ECCAT)3]2+,ologarithm of overall formation constants of[Cd(ECCAT)3]2+, [Pb(ECCAPT)3]2+, [Cd(ECCAPT)3]2+ and [Cd(MAPPT)3]2+complexes in 1,2-DCE phase have been calculated to be (14.03±0.09), (15.44±0.07),(13.44±0.08), (13.72±0.09) and (15.46±0.11), respectively.When other metal ions used, no transfer peak was observed for some of themand the different transfer nature which could not be satisfactorily evaluated byanalyzing the cyclic voltammetric data were obtained under the experimentalconditions for others.