Kırsal konutların deprem güvenliğinin arttırılması
Seismic improvement of rural houses
- Tez No: 199726
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET TÜRER, Y.DOÇ.DR. NAZIM KOÇU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Deprem Mühendisliği, Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Architecture, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kırsal Konut, Deprem, Sarsma tablası, Yığma yapı, Güçlendirmeii, Rural Dwelling, Earthquake, Shaking Table, Masonry Structure, Strengthening.iv
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
ÖZETDoktora TeziKIRSAL KONUTLARIN DEPREM GÜVENLİĞİNİN ARTTIRILMASISerra Zerrin KORKMAZSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMimarlık Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Nazım KOÇU (S.Ü.)Yrd. Doç. Dr. Ahmet TÜRER (ODTÜ)2007, 168 SayfaJüri: Prof. Dr. Kerim ÇINAR (S.Ü.)Yrd. Doç. Dr. Nazım KOÇU (S.Ü.)Yrd. Doç. Dr. Ahmet TÜRER (ODTÜ)Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan HASANÇEBİ (ODTÜ)Yrd. Doç. Dr. Dicle AYDIN (S.Ü.)Türkiye'nin deprem bölgesinde yer alması ve kırsal konut stokunun yüksek olması gözardı edilemez bir gerçektir. Kırsal konutların deprem hasarları büyük can ve mal kayıplarınaneden olmaktadır. Bu kayıpları en aza indirmek amacıyla mevcut kırsal konutlarıngüçlendirilmesine yönelik olarak; ekonomik ve uygulaması kolay bir teknik geliştirilmesiçalışmanın hedefidir. Atık oto lastiklerinin kullanılması ve birbirine eklenerek oluşturulacaklastik şeritle yığma yapı duvarlarına ard-germe verilmesi güçlendirme tekniğinin ana fikridir.Bu çalışma 5 bölümden oluşmaktadır. Tezin 1. bölümünde belirlenen problemdoğrultusunda amaç, kapsam açıklanmış, kullanılan yöntemler verilmiştir. 2. Bölümde kırsalkonut tipleri ve Türkiye'deki dağılımı anlatılmıştır. 3. Bölümde deprem kavramı gereklitanımlar açıklanarak verilmiş, Türkiye'nin depremselliği, kırsal konutlarda depremlerleoluşan hasar türleri açıklanarak alınması gereken önlemler üzerinde durulmuştur. 4. Bölümdekırsal konutların deprem güvenliğinin arttırılmasına yönelik deneysel araştırma yapılmıştır.Deneysel araştırma için dinamik yer hareketlerini benzeştirecek sarsma masası imaledilmiştir. Tek hacimli kırsal konut odasını ifade edebilecek, 1/10 ölçekli modelibelirlenmiştir. Bu modelden 2 tanesi referans olmak üzere 9 deney seti oluşturulmuştur. Herdeney setinde önerilen güçlendirme yöntemine yönelik farklı bir detay tatbik edilmiştir.Deneyler sonucunda gerekli değerlendirmeler yapılarak bu çalışmayı da destekleyen DünyaBankası DM 2003#1451 projesi kapsamında yer alan 1/1 ölçekli 2 deney yapılmıştır. Bu ikigrup deney düzeneklerinin karşılaştırılmaları bu bölümde yapılmıştır. Son olarak 5. Bölümdede sonuç ve önerilerde bulunulmuştur. Önerilen güçlendirme metoduyla yapının yatay yüktaşıma kapasitesinin 2.2 kat attırdığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh. D. ThesisSEISMIC IMPROVEMENT OF RURAL HOUSESSerra Zerrin KORKMAZSelcuk UniversityInstitute of Natural and Applied SciencesScience of ArchitectureAdvisor: Yrd. Doç. Dr. Nazım KOÇU (S.U.)Yrd. Doç. Dr. Ahmet TÜRER (METU)2007, 168 PagesJury: Prof. Dr. Kerim ÇINAR (S.U.)Asist Prof. Dr. Nazım KOÇU (S.U.)Asist Prof. Dr. Ahmet TÜRER (METU)Asist Prof. Dr. Oğuzhan HASANÇEBİ (METU)Asist Prof. Dr. Dicle AYDIN (S. U.)Turkey has a large amount of rural dwelling stock and also situated in an activeearthquake zone. Those rural dwellings causes many life and property loss after theearthquakes. Thus, the aim of this study is to develop an economical and easily applicableretrofitting technique for available rural structures. The use of scrap automobile tires byconnecting them with an appropriate connection and applying post-tension to the masonrywalls is the main philosophy of the strengthening scheme.This study is consisted of 5 sections. In section 1, the aim, scope and the method isgiven. In 2nd section, the rural dwelling types and distribution in Turkey is summarized. In 3rdsection, the earthquake phenomenon is introduced. Also, earthquake reality in Turkey andearthquake damage in rural structures and precautions are listed. In 4th section, experimentalpart of the study is handled. In order to represent the ground motion, a shaking table isproduced and a representative rural dwelling model with 1 room in 1/10 scale is designed. 9identical test specimens are produced and tested. The first 2 specimens are referencespecimens with original details. The other 7 specimens are strengthened and in each specimeniiione parameter of the proposed method is changed. After the interpretation of the small scaledstudy, 2 full scale tests are conducted as a part of a research project funded by World Bank(DM 2003#1451). Comparison of the 1/1 and 1/10 scaled tests are also done in this section.At the last section, results and conclussions are summerized.