Kütahya ovasının su kalitesi ve kirliliği
Water quality and contamination of the plain Kütahya
  1. Tez No: 199745
  2. Yazar: NURAY KAVAF
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TAHİR NALBANTÇILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akifer, su kalitesi, su kirliliği, Kütahya Ovası, Aquifer, water quality, water contamination, Kütahya Plain
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKÜTAHYA OVASI'NIN SU KALİTESİ VE KİRLİLİĞİNuray KAVAFSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüJeoloji Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. M. Tahir NALBANTÇILAR2007, 85 sayfaJüri:Yrd. Doç. Dr. M. Tahir NALBANTÇILARYrd. Doç. Dr. Güler GÖÇMEZYrd. Doç. Dr. Adnan DÖYENBu çalışmada, Kütahya ovasının su kalitesi ve kirlilik durumunu ortaya konarakolası kirletici unsurlar belirlenmiştir. Çalışma alanındaki kaynak, yeraltı ve yüzeysularının kalitesi ve kirlilik durumu ortaya konulmuştur.İnceleme alanında temelde Üst Paleozoyik-Alt Paleosen yaşındaki İhsaniyeKarmaşığı bulunmaktadır. Bunun üzerinde Üst Anisiyen-Üst Maestrihtiyen yaşta içerenKıyır Formasyonu uyumsuz olarak yer almaktadır. Bu birimin üzerine dolomit, dolomit-kireçtaşı ve kireçtaşının hakim olduğu Gökçeyayla Formasyonu yer almaktadır. Buformasyonun üzerine Üst Maestrihtiyen Alt Paleosen yaşta kumtaşı, kiltaşı ve çamurtaşımatriksli olistolitler ve şistlerden oluşan Çöğürler Karışığından oluşmaktadır. Çöğürlerkarışığı üzerinde tektonik dokanakla yer alan ofiolitik çakıl ve şistlerden oluşanPaleosen-Eosen yaşlı Kınık Ofioliti yer almaktadır. Kınık Ofioliti üzerinde uyumsuzolarak çamurtaşı, kumtaşı, kiltaşı, killi kireçtaşı, kireçtaşları ve marn içeren AltMiyosen-Pliyosen yaşlı Kütahya Formasyonu bulunmaktadır. Kütahya Formasyonununüzerine uyumsuz olarak gelen Kuvaterner yaştaki kil, kum ve çakıl içeren Alüvyonbirimlerden oluşmaktadır.İnceleme alanında yüzeyleyen birimler içerisinde Alüvyon akifer özelliğisunmaktadır. Kütahya, Gökçeyayla ve Kıyır formasyonları ise az geçirimli akiferözelliğindedir. Kınık ofioliti, Çöğürler karışığı ve İhsaniye karışığı ise geçirimsizbirimleri oluşturmaktadır.İnceleme alanında katı atık sahası, endüstriyel ve zirai faaliyetler ile litolojiközelliklerden kaynaklanan kirlilikler nedeni ile suyun kalitesi olumsuz yöndeetkilenmektedir. İnköy ve dolaylarındaki NO2, As ve Pb kirliliği katı atık sahası ve ziraifaaliyetlerinden, İnköy'ün kuzey ve İhsaniye kesimlerinde izlenen Sb ve Br kirliliği iseendüstriyel alan ve litolojik özelliklerden kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisWATER QUALITY AND CONTAMINATIONOFTHE PLAIN KÜTAHYANuray KAVAFSelçuk UniversityGradute School of Natural and Applied ScienceDepartment of Geological EngineeringSupervisor: Assist. Prof. Dr. M. Tahir NALBANTÇILAR2007, 86 pageJury:Assist. Prof. Dr. M. Tahir NALBANTÇILARAssist. Prof. Dr. Güler GÖÇMEZAssist. Prof. Dr. Adnan DÖYENIn this study, water quality and probable contaminants of Kütahya area?s havebeen determined. The study area to water spring, grondwater and surface water forquality and pollution were determined.The basement of the investigated area is made up by Carboniferous-Permianaged İhsaniye Complex, which contains shale and crystalline limestones. This basementis overlaid unconformably by Lower Triassic aged Kıyır Formation that consist ofmetasandstone, metasiltstone, claystone and limestones. This formation is overlaidconformably by Triassic-Upper Cretaceous aged Gökçeyayla formation that is made updolomite, dolomitic limestone and limestones. This formation is overlaid conformablyby Lower Paleocene aged Çöğürler Complex which is made up claystone, sandstone,siltstone, limestone with some fossils and shales. This formation is overlaid tektonicbasement by Paleocene-Eocene aged Kınık Ophiolite that consist of shale and ophioliticstones. Kınık Ophiolite is overlaid unconformably by Lower Miocene-Pliocene agedKütahya formation including sandstone, conglomerate, claystone, limestone with clay,limestone and marns. All these formations are uncomfortably is overlaid by the alluviumincluding clay, sand and stones.In the basement outcrop of the investigated area is made up by Alluvion , which isaquifer features. Kütahya, Gökçeyayla and Kıyır formations are little pervious aquiferfeatures. Kınık Ophiolite, Çöğürler Complex and İhsaniye are impervious basements.The water quality within the study area has been affected negatively due to solidwaste disposal site and lithological properties. NO2, As and Pb concentration of waterwere found high in Inköy and mainly originated from solid waste disposal site. As aresult of negative effects of lithology Sb and Br concentrations of the water found highin the north of Inköy and Ihsaniye.