Altı uzuvlu düzlemsel mekanizmalarla konum sentezi
The position synthesis with planar six bar linkages
  1. Tez No: 199746
  2. Yazar: HİLMİ DOYGUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZİYA ŞAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Altı uzuvlu mekanizma, düzlemsel mekanizmalar, Watt-I, Stephenson-I, Stephenson-III, konum sentezi.i, Six bar mechanisms, planar mechanisms, Watt-I, Stephenson-I, Stephenson-III, position synthesis.ii
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziALTI UZUVLU DÜZLEMSEL MEKAN ZMALARLA KONUM SENTEZHilmi DOYGUNSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüMakina Mühendisliği Anabilim DalıDanışman:Prof.Dr. Ziya ŞAKA2007, 116 SayfaJüri :Prof.Dr. Ziya ŞAKAYrd.Doç.Dr. Arif ANKARALIYrd.Doç.Dr.Koray KAVLAKMakina tasarımında mekanizma sentezi önemli bir yer tutmaktadır. Sentez için grafikve analitik çözümler kullanılagelmiştir. Grafik çözümler daha çok basit yapılı olandört uzuvlu mekanizmalar için uygulanmaktadır. Ancak bu yöntem konum sayısıarttıkça uzun ve zahmetli olmaktadır. Dört uzuvlu mekanizmalarda yalnızca birkinematik zincir söz konusudur. Altı uzuvlu düzlemsel mekanizmalarda ise iki farklıkinematik zincir vardır. Bu zincirler kendi aralarında Watt-I, Watt-II, Stephenson-I,Stephenson-II ve Stephenson-III olarak adlandırılır. Bunlarla grafik bir çözümyapmak da mümkün değildir. Bu çalışmada önce grafik ve analitik yöntemlerüzerinde genel olarak durulmuştur. Daha sonra altı uzuvlu zincirlerden Watt-I,Stephenson-I ve Stephenson-III tipleri ile konum sentezi yapmak için komplekssayılara dayalı analitik yöntem uygulanmış ve en fazla verilen yedi konum içinkonum sentezi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE POSITION SYNTHESIS WITH PLANAR SIX BAR LINKAGESHilmi DOYGUNSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Mechanical EngineeringSupervisor:Prof.Dr. Ziya ŞAKA2007, 116 pagesJury :Prof.Dr. Ziya ŞAKAAssist.Prof.Dr. Arif ANKARALIAssist.Prof.Dr. Koray KAVLAKMechanism has a dominant role and takes an important place in machine design, andhas been used extensively in a various machines. In general; graphical and analyticalsolutions have been used. Graphical solutions have been applied for four linkmechanisms mostly which has a simpler structure. On the other hand, this method isnot practical for large number of positions. Only one kinematic chain is available forfour link mechanisms, where as six bar planar mechanisms have two differentkinematic chains. These chains are called Watt-I, Watt-II, Stephenson-I, Stephenson-II and Stephenson-III. A graphical solution with these is not possible. In this study,firstly graphical and analytical methods are studied in general aspect, and secondly,the analytical method based on complex numbers, is applied for position synthesiswith six bar chains, such as Watt-I, Stephenson-I and Stephenson-III, and thereforeposition synthesis is applied for at most seven positions.