Manifoldların immersiyonları ve odak noktaları
Immersions of manifolds and focal points
  1. Tez No: 199798
  2. Yazar: MEHMET AKYEMİŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YUSUF KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Manifold, Alt manifold, Morse fonksiyonu, Kritik nokta, İndeks, İmmersiyon, Embeding, Odak nokta, Manifold, Submanifold, Morse function, Critical point, Index, Immersion, Embedding, Focal point
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZETBilim Uzmanlığı TeziMANİFOLDLARIN İMMERSİYONLARI VE ODAK NOKTALARIMEHMET AKYEMİŞZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMatematik Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Yusuf KAYAOcak, 2007, 70 sayfaBu tezde, m-boyutlu düzgün manifold kavramı, bu manifoldların (m+k)-boyutlu bir Ökliduzayına gömülebileceği ve bu gömülmüş manifoldların odak noktaları kümesi üzerineçalışılmıştır. Bu çalışma için temel kaynaklarımız Sabuncuoğlu (2001), Milnor (1963) veözellikle Gauld (2006) dır. İlk bölümde, temel tanımlara ve kavramlara yer verilmiştir.İkinci bölümde, Öklid uzayında türevlenebilme ve türevlenebilir manifold kavramıüzerinde çalışılmıştır. Üçüncü bölümde, m-boyutlu manifoldlar üzerinde tanımlıtürevlenebilir fonksiyonların kritik noktaları üzerinde durulmuş, Morse teoremine yerverilmiştir. Dördüncü bölümde, Gauld'daki (2006) gibi m-boyutlu herhangi bir kompakt Mmanifoldunun (m+k)-boyutlu bir Öklid uzayına gömülebileceği gösterilmiştir. Sonbölümde ise, m-boyutlu düzgün bir manifoldun Öklid uzayında verilen birimmersiyonunun veya embedinginin odak noktaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisIMMERSIONS OF MANIFOLDS AND FOCAL POINTSMEHMET AKYEMİŞZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of MathematicsThesis Advisor: Asst. Prof. Yusuf KAYAJanuary, 2007, 70 pagesIn this thesis, the concept of m-dimensional smooth manifolds, embeddibility of thesemanifolds into an (m+k)-dimensional Euclidean space and the set of focal points for theseembedded manifolds are studied. Our main references for this study are Sabuncuoğlu(2001), Milnor (1963) and in particular Gauld (2006). In the first section, the basicdefinitions and concepts are stated. In the second section, differentiability in Euclideanspaces and differentiable manifolds are studied. In the third section, the critical points ofthe smooth functions defined on m-dimensional manifold and the Morse theorem, areexamined. In the fourth section, as in Gauld (2006), we prove that any m-dimensionalcompact manifold M can be embedded into an (m+k)-dimeonsional Euclidean space. In thelast section, focal points of an immersion of an m-dimensional differentiable manifoldgiven in the Euclid space, are investigated.